Στιγμιότυπο από το βίντεο με τη συνομιλία ενός θύματος έμφυλης βίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη | YouTube/ Ο Πρωθυπουργός
Επικαιρότητα

«Σήμερα σπάμε τη σιωπή»: Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με θύμα έμφυλης βίας

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συζητάμε για την κακοποίηση. Για το πώς τη βιώνει μία γυναίκα, και πώς καταφέρνει να αποδράσει. Αλλά και για τα εργαλεία της Πολιτείας για να τη βοηθήσει να βγει από τον κύκλο της βίας» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μηνύματα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Ακη Σκέρτσου και της Λίνας Μενδώνη
Protagon Team

Με ένα 12λεπτο βίντεο με τίτλο «Σήμερα σπάμε όλοι μαζί τη σιωπή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σε αυτό συνομιλεί με μια γυναίκα που έχει δεχθεί κακοποίηση και γενναία μοιράστηκε την ιστορία της με τον Πρωθυπουργό, μια ιστορία όμως που αφορά, δυστυχώς, εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συζητάμε για την κακοποίηση. Για το πώς τη βιώνει μία γυναίκα, και πώς καταφέρνει να αποδράσει. Αλλά και για τα εργαλεία της Πολιτείας για να τη βοηθήσει να βγει από τον κύκλο της βίας», έγραψε ο Πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ (Twitter), μοιραζόμενος το βίντεο που ακολουθεί.

Σακελλαροπούλου: Τρομακτική αγριότητα κατά των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες

Με ανάρτησή της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών:

«Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συζητάμε, σε όλους τους τόνους, ένα φαινόμενο που, παρότι στηλιτεύεται και καταγγέλλεται, όχι απλώς παραμένει, αλλά και διογκώνεται. Γυναικοκτονίες, σωματική και ψυχική ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και trafficking, λεκτικές επιθέσεις, βιασμοί και παρενοχλήσεις στον δημόσιο χώρο, ακόμα και στα σχολεία.

Τρομακτική αγριότητα κατά των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες, όπως συνέβη στην Ουκρανία, όπως είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει στην αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στο Ισραήλ. Για να μην αναφερθούμε στις πολλαπλές μορφές βίας κατά γυναικών και κοριτσιών ανά τον κόσμο, από τις δολοφονίες τους επειδή δεν φορούσαν μαντίλα, ως τους ακρωτηριασμούς, τους λιθοβολισμούς, τους γάμους σε παιδική ηλικία.

Η βία ως έκφανση εξουσίας και ελέγχου, σωματικού, κοινωνικού, ηθικού. Χθες επισκέφθηκα τα γραφεία της υπηρεσίας της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης SOS εθνικής εμβέλειας, που απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί ή υφίστανται κάθε μορφής βία.

Στον αριθμό 15900 απαντούν, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες τον χρόνο, φωνές που παρέχουν συμβουλές, παροτρύνσεις, προτάσεις για λύσεις, ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται μέσω της διεύθυνσης sos15900@isotita.gr.

Καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δικτυωμένη με άλλους φορείς – συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες ΜΚΟ, γυναικείες οργανώσεις, υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, αστυνομικά τμήματα – έχει τη δυνατότητα, κατά περίπτωση, να παραπέμψει εκεί τις γυναίκες. Προσφέροντάς τους ένα παράθυρο διαφυγής από μια δυναστική, συχνά απειλητική καθημερινότητα. Καλώντας τες να σπάσουν τη σιωπή, και μαζί μ’ αυτήν τα ασφυκτικά δεσμά που τις καθηλώνουν σε συνθήκες καταπίεσης, εξευτελισμού και κινδύνου. Βοηθώντας τες να πάψουν να φοβούνται, να ντρέπονται, να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους, παραμένοντας έτσι παγιδευμένες σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Κι αυτό είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση της ασφάλειας, της ελευθερίας και της αυτονομίας τους»

Σκέρτσος: Το panic button σώζει ζωές γυναικών

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από την εγκατάσταση και χρήση του panic button στα κινητά τηλέφωνα.

Οπως επισημαίνει, «μέσα σε 7 μήνες από την πιλοτική διάθεση της mobile εφαρμογής panic button σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 2.700 γυναίκες ενημερώθηκαν για αυτήν και 789 επέλεξαν να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα σε 120 περιπτώσεις έγινε χρήση του panic button από τις γυναίκες αυτές με 100% άμεση ανταπόκριση και παρέμβαση της Αστυνομίας με διάσωση των γυναικών».

Ομως, «το αμέσως επόμενο διάστημα το panic button επεκτείνεται σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας για να συνδράμει το έργο των αρχών στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη, ούτε και πρέπει να αισθάνεται μόνη», σημειώνει με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας.

Στην ίδια ανάρτηση επεκτείνεται και σε άλλα «εργαλεία» – δομές προστασίας των γυναικών. «Με τη γραμμή SOS 15900, τις 44 συμβουλευτικές δομές και τους 20 ξενώνες φιλοξενίας, τα 18 γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ, τη δωρεάν ψυχολογική και νομική υποστήριξη αλλά και τα προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας, η πολιτεία στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει κάθε μορφή βίας στο σώμα ή στο μυαλό της».

Κλείνοντας εκφράζει ευχαριστίες προς το Vodafone Foundation για την δωρεά του panic button, αλλά και την Μαρία Κορινθίου για την συμμετοχή στο βίντεο ευαισθητοποίησης.

Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό και για μεγαλύτερη δράση για αυτή την επίμονη και διαχρονική μάστιγα. Γυναίκες από κάθε κοινωνική τάξη και επαγγελματικό κλάδο πέφτουν καθημερινά θύματα παρενόχλησης, κακοποίησης, βιασμού και γυναικοκτονία.

Η σκέψη μας στρέφεται σήμερα σε εκείνες τις γυναίκες- πολλές από τον χώρο του Πολιτισμού, του Αθλητισμού- που έσπασαν το βαρύ πέπλο της σιωπής, βρίσκοντας τη γενναιότητα να μιλήσουν για το προσωπικό τους δράμα, χωρίς να λογαριάσουν τον στιγματισμό ή τη θυματοποίηση, αλλά και στο όνομα πολλών άλλων γυναικών που υποφέρουν, στο σκοτάδι, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία, αλλά και την οργανωμένη δημοκρατική πολιτεία. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με καθολική αποδοχή, έχει θεσπίσει πολλαπλά εργαλεία προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των δραστών με όλο και μεγαλύτερη την εφαρμογή τους.

Οι γυναίκες, θύματα της βίας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Η παρότρυνση να μιλήσουν, αλλά και η ενεργή συμπαράστασή μας σε αυτές, αποτελεί υπόθεση όλων μας. Καμία γυναίκα θύμα έμφυλης βίας δεν είναι μόνη της. Καμιά δεν πρέπει και δεν θα μένει μόνη της. Η προστασία τους και η συμπαράστασή μας αποτελούν αποδείξεις της πολιτισμένης κοινωνίας και του κράτους δικαίου».