Από τη συνάντηση Ερντογάν - Ράμα στα Τίρανα | REUTERS/Florion Goga
Επικαιρότητα

«Σημαντικό αριθμό» καμικάζι drones δώρισε ο Ερντογάν στον Ράμα

Οι στενές σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκαν με τη δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού από την πλευρά της Τουρκίας, μια δωρεά που στέλνει «ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», σύμφωνα με τον αλβανό πρωθυπουργό. Μετά τη κοινή συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα ο τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε «το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων»
Protagon Team

Εναν «σημαντικό αριθμό» καμικάζι drones αποκομίζει η Αλβανία από την επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Τίρανα, όπως αποκάλυψε περιχαρής ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες, την Πέμπτη.

«Πρόκειται για ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, ότι η Αλβανία είναι άτρωτη» τόνισε ο Ράμα στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τον Ερντογάν, ωστόσο δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την τουρκική δωρεά – όπως για παράδειγμα τον αριθμό ή το ακριβές μοντέλο των drones που θα παραχωρήσει η Αγκυρα.

Περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η απόκτηση των τουρκικών καμικάζι drones δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν».

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τουρκίας κινήθηκε από την πλευρά του στη γνώριμη ρητορική του κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και τις εξελίξεις στον Λίβανο, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ράμα συμφώνησε στην αναγκαιότητα να υπάρξει εκεχειρία, ωστόσο δεν δίστασε να καταδικάσει τη Χαμάς, σε μια σαφή διαφοροποίησή του από τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «αντιστασιακή οργάνωση» ακόμη και μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. «Η Χαμάς και οποιαδήποτε άλλη πηγή τρομοκρατίας δεν έχουν θέση σε ένα ειρηνικό μέλλον δύο κυρίαρχων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» υποστήριξε ο αλβανός πρωθυπουργός.

O Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην αλβανική πρωτεύουσα το πρωί της Πέμπτης και έγινε αρχικά δεκτός –με μια μεγαλοπρεπή τελετή– από τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Ακολούθησε η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον αλβανό πρωθυπουργό και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, όπου υπογράφησαν τέσσερις συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, καθώς και της επικοινωνίας και των ΜΜΕ, όπως έγινε γνωστό.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το νέο τέμενος της αλβανικής πρωτεύουσας Namazgja (Namazgah στην τουρκική), που ανεγέρθη με τουρκική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Γιάννη Μανδαλίδη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γύρω από το τέμενος υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και ιεροδιδασκαλείο. Τη διαχείρισή του θα έχουν από κοινού η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας και η Τουρκία, με επικεφαλής τον μουφτή Τιράνων, Γκαζμέντ Τεκία.

Κατά τα εγκαίνια του νέου τζαμιού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτιστικών και κοινωνικών μας σχέσεων με την Αλβανία, με την οποία μας συνδέει η αδελφοσύνη. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν ο τουρκικός και ο αλβανικός λαός μετά τις σεισμικές καταστροφές στις χώρες μας αποτέλεσε παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Αλβανίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μας».

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης του Αλβανούς, τους οποίους αποκάλεσε «αδέλφια», «να μετατρέψουν αυτόν τον ιερό χώρο σε τόπο ειρήνης και να διατηρήσουν ζωντανές τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τα τζαμιά μας».