Oι αρχαιότητες συνυπάρχουν με την ψηφιακή απεικόνιση και την τεχνολογία στο Μουσείο της Τεγέας | ΥΠΠΟΑ
Επικαιρότητα

Σημαντική διάκριση για το Αρχαιολογικό Μουσείo της Τεγέας

Η Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastián βράβευσε το μουσείο στην Αρκαδία «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα»
Protagon Team

Στο κείμενο της βράβευσης αναφέρεται: «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το Μουσείο, το οποίο προβάλλει ως κεντρική ιδέα τη γένεση και εξέλιξη της Πόλεως (πόλις – κράτος), εξερευνώντας τη σημασία της Τεγέας και του εξέχοντος Αρχαιολογικού χώρου του ιερού της Αλέας Αθηνάς. Το Μουσείο, στην καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας, μυεί τον επισκέπτη στο επίκεντρο της μουσειολογικής του προσέγγισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει  με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική. Η δε αφήγηση χαρακτηρίζεται απο τη σαφήνεια της δομής της».

Το χαρακτηριστικό πέτρινο κτίριο όπου στεγάζεται το βραβευμένο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016» απονεμήθηκε στο Μουσείο για την Ιστορία των Πολωνών Εβραίων, που βρίσκεται στη Βαρσοβία. Το Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία των Εβραίων της Πολωνίας καλύπτοντας μια περίοδο 1.000 χρόνων, καθώς και τη συμβολή τους στην περιοχή και στην Ευρώπη, από τον πρώτο οικισμό ώς τη σύγχρονη εποχή. Το Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2013 και την κεντρική του έκθεση τον Οκτώβριο του 2014, βρίσκεται στην περιοχή μιας πρώην ακμάζουσας εβραϊκής συνοικίας, που αργότερα έγινε το Γκέτο της Βαρσοβίας.

Επίσης, δόθηκαν τα εξής βραβεία:

Φέτος, 49 μουσεία από 24 χώρες συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF), μεταξύ των οποίων και δυο ελληνικά, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Μια από τις αίθουσες τού μουσείου

Περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου

Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους. Η αφήγηση ξεκινά από τις σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χάλκου και συνεχίζεται με τα σημαντικά αγροτικά ιερά της Τεγεάτιδος, τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας της Τεγέας. Η ανάπτυξη μνημειακών αρχιτεκτονικών μορφών (δωρικά αρχιτεκτονικά στοιχεία – τεγεατικά επίκρανα) συνδέεται άρρηκτα με την δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου εξουσίας και την οριστική συγκρότηση της πόλης.

Στην δεύτερη αίθουσα ο επισκέπτης θα γνωρίσει μια ιδιαίτερη κατηγορία μνημείων, των αρκαδικών Ερμών. Οι αρκαδικοί Ερμαί, αφιερώματα ιδιωτών σε ιερά, αποτελούν αφαιρετικές απεικονίσεις θεών ή θεοτήτων. Στην τρίτη αίθουσα ιστορείται η εξέλιξη της πόλεως από τους κλασικούς μέχρι και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της ζωής της πόλεως. Η αφήγηση ξεκινά με την οικονομία (εκχρηματισμός, μέτρα και σταθμά, εμπόριο), συνεχίζεται με τις λατρείες, τους αθλητικούς αγώνες και ολοκληρώνεται με το «Επέκεινα», το θάνατο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους φωτισμούς και στα χρώματα των εκθεσιακών επιφανειών κατά τον επανασχεδιασμό των χώρων του μουσείου

Η αφήγηση κορυφώνεται στην τέταρτη αίθουσα. Παρουσιάζεται το μεγάλο ιερό της Τεγέας, το ιερό της Αθηνάς Αλέας. Γύρω από αυτό συγκροτήθηκε η πόλη της Τεγέας. Εξιστορείται η εξέλιξή του από τους γεωμετρικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους: Γέννηση – Μνημειοποίηση και Αναμόρφωσή του τον 4ο αι. π.Χ. από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Σκόπα. Στην αυλή του Μουσείου υπάρχει υπαίθρια έκθεση που χωρίζεται σε δύο ενότητες: Στην ενότητα «Δημόσιος Βίος» παρουσιάζονται επιλεγμένες επιγραφές, σχετικές με τη δημόσια ζωή στην Τεγέα, ενώ στην ενότητα «Το Επέκεινα» ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Η υπαίθρια έκθεση καλύπτει μία χρονική περίοδο από τους Ύστερους Αρχαϊκούς – Πρώιμους Κλασικούς μέχρι και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους.