Η Σίλβια Γκαμπαντόρο (αριστερά), με την αδελφή της, Στεφάνια |
Επικαιρότητα

Ιταλία: Ηξερε ότι έχει AIDS και σκορπούσε τον θάνατο στις ερωτικές του συντρόφους

Τον εντόπισε η αδελφή ενός από τα θύματα, της Στεφάνια Γκαμπαντόρο, που πέθανε από την ασθένεια το 2017 και τον υπέδειξε στις αρχές. Καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία
Protagon Team

Μία δικηγόρος στη Σικελία έψαξε και βρήκε τον άνδρα που μετέδωσε τον ιό HIV στην αδελφή της, η οποία στη συνέχεια πέθανε από AIDS.

Τον υπέδειξε στην αστυνομία και έπειτα από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι είχε κολλήσει άλλες τέσσερις γυναίκες. Ο άνδρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για ανθρωποκτονία.

Η Στεφάνια Γκαμπαντόρο πέθανε από AIDS το 2017 και η αδελφή της, Σίλβια, ορκίστηκε ότι θα βρει τον υπεύθυνο για την αρρώστια της. Επειτα από δική της έρευνα, εντόπισε τον ύποπτο, τον 58χρονο Λουίτζι Ντε Ντομένικο, που βρέθηκε ένοχος σε δικαστήριο της Μεσίνα στη Σικελία.

«Τώρα που τον βρήκαμε, αυτή η ποινή δίνει πίσω στην αδελφή μου την αξιοπρέπειά της και μπορεί να σώσει άλλες ζωές», είπε.

Το 2015, η Στεφάνια υπέφερε από κόπωση και έχανε βάρος. Οι γιατροί δεν βρήκαν την αιτία και απέδωσαν τα συμπτώματα πρώτα σε ανορεξία και μετά σε λευχαιμία.

Στο τέλος του 2016, διαγνώστηκε με AIDS και πέθανε τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία 45 ετών, αφήνοντας πίσω έναν 12χρονο γιο. «Οταν βρέθηκε από τι έπασχε, ήταν πολύ αργά και στο τέλος ζύγιζε μόνο 36 κιλά», είπε η Σίλβια.

Ηξερε ότι η αδελφή της είχε κάνει σεξ με δύο άνδρες και τους υπέδειξε στις αρχές. Ο ένας βγήκε αρνητικός στον ιό HIV και έτσι απέμεινε ο Ντε Ντομένικο, με τον οποίο η Στεφάνια βρισκόταν σε σχέση από το 2005 μέχρι το 2008 και ήταν ο πατέρας του γιου της.

«Η αδελφή μου ήταν μία σπουδαία δικηγόρος, όμορφη και αγαπούσε τον γιο της. Ο Ντε Ντομένικο έμοιαζε ένας συνηθισμένος άνθρωπος, γοητευτικός και εμφανίσιμος, αλλά τη χτυπούσε και την είχε απομονώσει από την οικογένειά της. Είχε ένα μαγαζί που δεν πήγαινε καλά και το έκλεισε. Δεν του άρεσε να δουλεύει και ζούσε με λεφτά από τους γονείς του», πρόσθεσε.

Η Γκαμπαντόρο ανέφερε στους δικαστές ότι ο ίδιος υποστήριζε πως μία άλλη σύντροφός του είχε πεθάνει από καρκίνο, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι πέθανε κι αυτή από AIDS, το 1990.

Το 2018, όταν ανακοίνωσε στα social media ότι ερευνά τον θάνατο της αδελφής της, έλαβε μία ανώνυμη επιστολή από γυναίκα που της είπε ότι είχε κολλήσει και αυτή HIV από τον Ντε Ντομένικο. «Θυμήθηκα ότι η αδελφή μου μιλούσε για μία άλλη πρώην σύντροφό του και είχα μία ιδέα ότι αυτή είχε γράψει το γράμμα. Κατέθεσε, όταν επικοινώνησαν μαζί της οι δικαστές».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές βρήκαν άλλες δύο γυναίκες που είχαν κολλήσει από τον ίδιο άνδρα. Η μία τον είχε μάλιστα καταγγείλει, αλλά αυτός αθωώθηκε σε δίκη στην Μπολόνια, όπου είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε ότι ήταν θετικός.

«Παρόλα αυτά, οι δικαστές στη Μεσίνα προχώρησαν την υπόθεση. Πήραν στα σοβαρά τη Σίλβια και έκαναν καταπληκτική δουλειά», είπε o δικηγόρος της, Μποναβεντούρα Κάντιντο.

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, όμως ο Κάντιντο είπε ότι η κατηγορία της ανθρωποκτονίας στέκει, επειδή ο Ντε Ντομένικο ήξερε ότι ήταν θετικός στον ιό όταν τον μετέδωσε στη Στεφάνια.

Οι δικαστές ανακάλυψαν ότι ο άνδρας έπαιρνε φάρμακα για τον HIV από το 2010. «Πιστεύουμε ότι το γνώριζε ακόμα νωρίτερα, όταν ήταν με τη Στεφάνια. Πώς να μην το ήξερε, από τη στιγμή που οι ερωτικές του παρτενέρ είχαν διαγνωστεί θετικές;», είπε ο δικηγόρος.

Η Σίλβια, που ανέλαβε την κηδεμονία του ανιψιού της, είπε ότι ο Ντε Ντομένικο ήταν «ένα τέρας: Κόλλησε την αδελφή μου και την άφησε να πεθάνει», είπε.