Κακουχίες, υποσιτισμός, αφυδάτωση, βασανιστήρια: φαίνεται ότι αυτές οι τέσσερις πληγές αρκούν στο σώμα (και στην ψυχή) κάποιου για να πεθάνει «σαν σκυλί», εντελώς αβοήθητος – στην περίπτωσή του, ο κορονοϊός μάλλον περισσεύει.
Αυτές τις πληγές τις είχε όλες επάνω του ένας νεαρός Αφρικανός, 15 χρόνων, που μετά τη διάσωσή του στη Μεσόγειο κλείστηκε σε πλοίο καραντίνας για παράνομους μετανάστες, στη ράδα του Παλέρμο.
Ο Αμπντού –έτσι τον έλεγαν– έφθασε μόνος του στην Ιταλία σαν παράνομος μετανάστης, ξεκινώντας ένα μακρύ ταξίδι από την πατρίδα του, την Ακτή του Ελεφαντοστού. Στο σώμα του έφερε σημάδια από βασανιστήρια που υπέστη, κατά πάσα πιθανότητα στην παραδομένη στην αναρχία λόγω του εμφυλίου πολέμου Λιβύη. Η Λιβύη είναι εξακριβωμένα το άντρο των διακινητών όσων Αφρικανών φιλοδοξούν να ρισκάρουν τη ζωή τους για να εισέλθουν οπωσδήποτε στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.
Παρά την εισαγωγή του στο πλοίο καραντίνας «Allegra» (που σημαίνει… ευδιάθετη), ο νεαρός αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, όπως δήλωσε μία γυναίκα από τη σικελική ομάδα που περιθάλπει «ασυνόδευτους ανηλίκους» από την Αφρική: «Το κορμί του είχε εμφανέστατα σημάδια βασανιστηρίων, μαζί με συμπτώματα υποσιτισμού και αφυδάτωσης».
Ο Αμπντού ήταν μέρος ενός γκρουπ 278 επίδοξων μεταναστών που διασώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης για ισάριθμα ναυάγια. Η αρχή είχε γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η μεταφορά του στο πλοίο καραντίνας στη ράδα του Παλέρμο έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου. Οπως καταγγέλλεται στα ιταλικά Μέσα, γιατρός τον επισκέφτηκε και τον εξέτασε πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου, ύστερα από διαμαρτυρίες των υπολοίπων Αφρικανών. Ηταν μάλλον αργά.
Ο Αμπντού δεν είχε δεχθεί τροφή τρεις ημέρες και δεν είχε ανταλλάξει καμία κουβέντα με κανέναν. Η ιατρική έκθεση γράφει ότι δεν είχε πυρετό αλλά ήταν αποπροσανατολισμένος και απρόθυμος να συνεργαστεί. Ηταν γεμάτος ουλές βέβαια, αλλά το ιατρικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο κατά πόσον οι νεφροί του λειτουργούσαν κανονικά. Το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού βγήκε αρνητικό. Την επόμενη ημέρα νοσηλεύτηκε και σε νοσοκομείο. Κατόπιν έπεσε σε κώμα και κατέληξε την περασμένη Δευτέρα.
Για τις συνθήκες του θανάτου του μικρού η γυναίκα από την ομάδα διάσωσης υπέβαλε καταγγελία στην Εισαγγελία του Παλέρμο και άρχισαν έρευνες. Η ίδια καταγγέλλει επίσης ότι στο πλοίο «Allegra» μόνο ένας γιατρός ήταν επιφορτισμένος με την εξέταση 600 παρανόμων μεταναστών.
Οι ποικίλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην Ιταλία έχουν επικρίνει επανειλημμένως τη μέθοδο του ιταλικού κράτους να απομονώνει σε πλοία καραντίνας τους Αφρικανούς που διασώζει στη Μεσόγειο. «Αυτά τα πλοία δεν είναι μόνο άχρηστα, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την υγεία των παράνομων μεταναστών» δηλώνουν και οι ιατροί.
«Μιλάμε για πολύ ευάλωτους ασθενείς, που χρειάζονται άμεση βοήθεια. Το να τους κλείνεις σε ένα πλοίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να επιδεινώνεις τη σωματική και ψυχική τους ταλαιπωρία». Και ειδικά για τον άτυχο Αμπντού συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει ένας 15χρονος λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό».