Παλαιότερο στιγμιότυπο από συνάντηση των δύο ανδρών, όταν το ρεπορτάζ μιλούσε για στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές | InTime News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Σιγή ιχθύος από τον Κασσελάκη για Πολάκη – Κασιμάτη, «προσωπικό κώλυμα» ο Ηλιόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να σχολιάσει τη στάση των βουλευτών του που έσπασαν τη «γραμμή» και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ που «ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ». Παραμένουν, ωστόσο, τα σενάρια για κυρώσεις, ιδίως στον «αψύ Σφακιανό», ο οποίος δημοσιοποίησε ανοιχτά τη διαφωνία του με θέσεις του κόμματος (κι ας τις έχει υπογράψει). Στο μεταξύ, στον βουλευτή επιτέθηκε για το «ψεύδος» του «έκτακτου χειρουργείου» ο Αδωνις Γεωργιάδης
Protagon Team

Καμία αναφορά στις «συνέπειες» που θα υπάρξουν για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα «σπάσουν» την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν περιελάμβανε η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για την εμβληματική ρύθμιση την επομένη της ψήφισής της.

Σιγή ιχθύος τηρούσε συνολικά επί του θέματος η Κουμουνδούρου μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, γεγονός που δεν ερμηνεύεται, ωστόσο, ως λήξη του ζητήματος, αλλά ως παραπομπή του στο κοντινό μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία του σ/ν για την ισότητα στον γάμο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν από τη Βουλή οι Παύλος Πολάκης και Οθωνας Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».

Ο Οθωνας Ηλιόπουλος, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, διευκρίνισε την Παρασκευή πως η απουσία του από το Κοινοβούλιο «οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα που δυστυχώς ανέκυψε την τελευταία στιγμή». Επισήμανε, μάλιστα, την «απερίφραστη υποστήριξή του» στο νομοσχέδιο, «που αποτελεί πλέον και νόμο του κράτους που ανταποκρίνεται σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών μας και προάγει την ισότητα σε μία ανοιχτή και ανθρώπινη κοινωνία».

Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, γιατί ο τομεάρχης Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα αποδήμου Ελληνισμού, δεν απέστειλε επιστολική ψήφο – η προβλεπόμενη αυτή δυνατότητα, που δεν αξιοποιήθηκε, ενδεχομένως τον κρατά στην «ομάδα» εκείνων που διαφοροποιήθηκαν.

Ο Παύλος Πολάκης, πάλι, στη δική του δήλωση μετά την κρίσιμη ψηφοφορία έκανε σαφές ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τα ζητήματα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και για την παρένθετη μητρότητα, κάτι που τον φέρνει σε σύγκρουση όχι μόνο με τον Στέφανο Κασσελάκη –ο οποίος είχε στείλει αυστηρό μήνυμα για κομματική πειθαρχία στη συγκεκριμένη ψηφοφορία– αλλά και με… την πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία φέρει την υπογραφή του «αψύ Σφακιανού» (περισσότερα εδώ).

Σημειώνεται ότι ο χανιώτης βουλευτής είχε φανεί, αρχικά, να ισχυρίζεται ότι απουσιάζει λόγω χειρουργείου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο “φιλαλήθης” Παύλος Πολάκης προσπάθησε στην αρχή να κοροϊδέψει τον αρχηγό του και το πανελλήνιο, πως δήθεν δεν ήρθε στη χθεσινή ψηφοφορία λόγω εκτάκτου χειρουργείου… Ανέβασε όμως φωτό που αποκάλυπταν το ψεύδος καθώς είχαν άλλη ημερομηνία. Μετά την κατακραυγή ανέβασε δήλωση ότι τελικά επίτηδες έκανε αποχή μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές… Η ευκολία με την οποία προσπάθησε να πει ψέματα νομίζω δείχνει τον αληθινό του χαρακτήρα. Για να δούμε τώρα τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ο ίδιος είναι παντρεμένος με τον κ. Τάιλερ και στην ουσία η αποχή του βουλευτού του είναι εκτός όλων των άλλων προσωπική προσβολή και αποδοκιμασία της ίδιας του της ύπαρξης».

Δεν είναι αντίστοιχη η περίπτωση της κυρίας Κασιμάτη, η οποία ψήφισε μεν «παρούσα» επί της αρχής, ωστόσο υπερψήφισε επιμέρους άρθρα. Δεν ήταν σαφές αν η στάση της αποδοκιμάζεται από την ηγεσία του κόμματος.

Πηγές του ρεπορτάζ επέμειναν, πάντως, στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισηγήσεις για ανάληψη δράσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την περίπτωση Πολάκη, με τον οποίο οι σχέσεις φαίνεται να μην είναι καλές, εδώ και καιρό.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που αφορά στην καθαίρεση του χανιώτη βουλευτή από τη θέση του «υπερσυντονιστή» της ΚΟ, ενώ πιο αδύναμο είναι αυτό που θέλει διαγραφή Πολάκη από το κόμμα, στη σκιά και του επερχόμενου συνεδρίου του κόμματος, ενόψει του οποίου καταβάλλονται προσπάθειες να τηρηθούν ισορροπίες.

Ο χειρισμός της υπόθεσης είναι «θέμα προέδρου» έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τα παραπάνω.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, περιορίστηκε να καυτηριάσει τα «όχι» και τις αποχές των ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας επίθεση και στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.

«Η αγάπη νίκησε την οπισθοδρόμηση» δήλωσε. «Το χθεσινό άλμα για την ελληνική κοινωνία είναι μια νίκη για όλους μας, έχει όμως τη δική του αριθμητική: Το 32% των βουλευτών της ΝΔ διάλεξε “όχι” στην ισότητα ή αποχή. Το 34% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διάλεξε “όχι” στην ισότητα ή αποχή. Το… προοδευτικό ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ».

«Γι’ αυτό οι προοδευτικοί πολίτες έχουν έναν δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που σηκώνει στις πλάτες του τις προσδοκίες και τα όνειρα χιλιάδων συνανθρώπων μας για ισότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.