Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο έδαφος του από τη Γάζα (Οκτώβριος 2023) | REUTERS/Amir Cohen
Επικαιρότητα

«Σιδερένιο Θόλο» πάνω από την Ευρώπη ζήτησε και ο Ντόναλντ Τουσκ

Ο πολωνός πρωθυπουργός και ομόλογοί του από άλλες χώρες της ΕΕ αναμένεται να καταθέσουν σχετική πρόταση στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες. Στην αναγκαιότητα κατασκευής μιας πανευρωπαϊκής αμυντικής «ομπρέλας» στα πρότυπα της αεράμυνας των Ισραηλινών αναφέρθηκε προ ημερών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Protagon Team

Ενας ακόμα ευρωπαίος ηγέτης προστίθεται σε εκείνους που το τελευταίο διάστημα ζητούν τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη στα πρότυπα του Σιδερένιου Θόλου, του πλέον εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας που διαθέτει το Ισραήλ.

Ο λόγος για τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι «σε λίγες ημέρες» πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, από κοινού με άλλους επικεφαλής κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ, για την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου από επιθέσεις πυραύλων και drones.

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία κατάθεσης αντίστοιχης πρότασης στις Βρυξέλλες, για «ένα ευρωπαϊκό Iron Dome», από τον έλληνα Πρωθυπουργό, δύο ημέρες νωρίτερα.

«Ενα κοινό αμυντικό ταμείο θα έπρεπε να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome, το οποίο προφανώς και θα ωφελήσει πολύ την Ελλάδα» είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Γραφικό της Telegraph που συνοψίζει πώς λειτουργεί το αμυντικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος (ή Iron Dome) του Ισραήλ. Στην πρώτη γραμμή (σημείο 2) τα ραντάρ που εντοπίζουν τα εχθρικά πυρά προτού αυτά πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές

Δεν ήταν σαφές αν Μητσοτάκης και Τουσκ αναφέρονται σε κάποια κοινή πρωτοβουλία ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο ο πολωνός πρωθυπουργός, μιλώντας για την αναγκαιότητα ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας τελευταίας τεχνολογίας, αναφέρθηκε και εκείνος στο κινητό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας των Ισραηλινών.

«Η δημιουργία ενός Σιδερένιου Θόλου (στην Ευρώπη) ενάντια σε πυραύλους και drones είναι απαραίτητη» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Τουσκ. «Η πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ έδειξε πόσο αναγκαία είναι τα συστήματα αυτά. Δεν υπάρχει λόγος η Ευρώπη να μην έχει τη δική της αντιπυραυλική ασπίδα» πρόσθεσε.

Πράγματι, ο Σιδερένιος Θόλος ήταν υπεύθυνος, σε μεγάλο βαθμό, για το ότι η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, με τη χρήση περίπου 300 πυραύλων και drones, δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές.

Ο Τουσκ τόνισε, άλλωστε, ότι η Ευρώπη, όπως και το Ισραήλ, βρίσκεται σε κίνδυνο. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε από πού μπορεί να προέλθει μια επίθεση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σε μια έμμεση αναφορά στη Ρωσία του Πούτιν.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2022 πύραυλος έπληξε πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο άτομα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ευρώπη να μην έχει τη δική της αντιπυραυλική ασπίδα» δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Οι Τουσκ και Μητσοτάκης συνεργάζονται στενά σε σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων λόγω και της κοινής αναφοράς τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (REUTERS/Kacper Pempel)

Η Πολωνία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της σε περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Βαρσοβία δήλωσε προ ημερών ότι θα επενδύσει επιπλέον δύο δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χώρα σύμμαχο της Μόσχας.

Πολλές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις λόγω του πολέμου στο ευρωπαϊκό έδαφος, ο οποίος αναζωπύρωσε, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση για έναν «ευρωπαϊκό στρατό».

Το 2022 συστήθηκε, επίσης, με πρωτοβουλία του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, η πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative, που προωθεί την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας. Τον Απρίλιο του 2024 στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 21 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την Telegraph