Ένα πανό που καλωσορίζει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απλώθηκε μπροστά από το Κινεζικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βελιγράδι | REUTERS/Marko Djurica
Επικαιρότητα

Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι: Η φιλία μας με την Σερβία είναι ατσάλινη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη στη Σερβία, που αποτελεί σημαντικό εταίρο της χώρας του. Θα υπογράψει 30 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σερβία, που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό στο ευρωπαϊκό ταξίδι του, μετά τη Γαλλία (ακολούθως θα επισκεφθεί την Ουγγαρία).

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα υπογραφούν 30 νέες οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα.

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία έχει και συμβολικό χαρακτήρα αφού συμπτίπτει με την επέτειο τω920ν 25 ετών από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι στις 7 Μαΐου του 1999.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία μεταξύ Κίνας και Σερβίας, η οποία όπως ανέφερε  βασίζεται και στην αφοσίωση τους για παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επισήμανε ακόμη την αλληλ0-υποστήριξη των δύο χωρών και τις νέες προοπτικές στις σχέσεις τους.

Η Σερβία αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Κίνα. Μεγάλα έργα υποδομής όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, ο αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατασκευάζονται από κινέζικες εταιρίες με κεφάλαια που παρέχουν κινεζικές τράπεζες. Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Εξάλλου, από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη πριν από έξι μήνες στο Πεκίνο.

Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις δραστηριότητες των κινεζικών εταιριών στη Σερβία μιας και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν οι Κινέζοι δεν διενεργείται καμία δημοπρασία ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά την χρηματοδότηση τους και τα περισσότερα συμβόλαια χαρακτηρίζονται «απόρρητα» από τη σερβική κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι και οι Σέρβοι οικονομολόγοι οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία ότι τα «εύκολα αλλά ακριβά κινέζικα δάνεια» μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε καθεστώς ομηρίας όπως συνέβη με το Μαυροβούνιο.