Ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψή του στη Ρωσία θα δώσει «νέα ώθηση» στις σχέσεις με τη Μόσχα, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.
«Είμαι πεπεισμένος πως η επίσκεψη αυτή θα είναι αποδοτική και πως θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινορωσικών σχέσεων», δήλωσε ο κινέζος προέδρος, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο και τη Μόσχα «καλούς γείτονες» και «αξιόπιστους εταίρους».
Οπως είπε, η Κίνα «είναι έτοιμη να σταθεί σθεναρά στο πλευρό της Ρωσίας υπέρ μιας αληθινής πολυμέρειας και ενός πολυπολικού κόσμου».
Τον Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία από το 2019, υποδέχθηκε στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Τσερνιτσένκο (και όχι ο ίδιος ο Πούτιν όπως λεγόταν), προτού ακουστούν ο ρωσικός και ο κινεζικός εθνικός ύμνος από στρατιωτική ορχήστρα ενώπιον τιμητικής φρουράς.
Με την ευκαιρία της επίσημης τριήμερης επίσκεψης, ο Σι θα έχει τη Δευτέρα ανεπίσημη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τις πιο επίσημες συνομιλίες που θα έχουν την Τρίτη.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως το σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα το Πεκίνο προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, το οποίο η Δύση είδε με επιφυλάξεις. Το Κίεβο λέει πως οποιεσδήποτε κινήσεις για την ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ολεγκ Νικολένκο, δήλωσε πως το Κίεβο περιμένει από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία παρακολουθεί την επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Ρωσία προσεκτικά», ανέφερε σε δήλωσή του ο Νικολένκο λίγο μετά την άφιξη του Σι στη Μόσχα.
«Αναμένουμε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Μόσχα προκειμένου να την κάνει να θέσει τέλος στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε σε έναν πιο στενό διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στη Χάρτα του ΟΗΕ και στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό», είπε ο Νικολένκο.