Επικαιρότητα

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

Σφοδροί βομβαρδισμοί στον θύλακα, όπου διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και το Ιντερνετ, για ακόμη ένα βράδυ. Ο ισραηλινός στρατός προανήγγειλε και νέες επιδρομές από εδάφους και κάλεσε εκ νέου τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς τον Νότο
Protagon Team

Σφοδρούς βομαρδισμούς από την αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής το βόρειο, κυρίως, τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές και τους ανταποκριτές των ΜΜΕ στην εμπόλεμη περιοχή.

Ομάδα δημοσιογράφων του BBC στην Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ, που απέχει 10 χλμ. από τη Γάζα, ανέφερε πως οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν ισχυρότερες από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Το Al Jazeera ανέφερε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, οι οποίοι ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ήταν οι πιο έντονες αυτού του πολέμου, όσο και των προηγούμενων ισραηλινοπαλαιστινιακών συγκρούσεων.

Ενώ το «σφυροκόπημα» της Γάζας βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωνε νέες επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ από ξηράς.

Ο στρατός «θα διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ», ανέφερε ο αξιωματούχος, και κάλεσε, για άλλη μία φορά, τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Ο εκπρόσωπος των IDF διαβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα» όπως και ότι παραμένει η δέσμευση στο «εθνικό καθήκον» της επιστροφής των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», τόνισε κατά την ίδια επιχειρησιακή ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται πως στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις έλαβαν χώρα και τις αμέσως προηγούμενες ώρες, με τα ισραηλινά στρατεύματα να περνούν τα σύνορα, να πλήττουν θέσεις της Χαμάς και να αποχωρούν λίγο αργότερα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας» με τα αντίποινα των Ισραηλινών να ξεκινούν αυτό το βράδυ.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας (…). Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Οταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων αυτών από την ισραηλινή πλευρά, παλαιστινιακές πηγές αναφέρθηκαν σε «χερσαίες δυνάμεις των IDF, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης» οι οποίες «επιχειρούν εντός του θύλακα», σύμφωνα με τους Times of Israel.

Υπήρξαν μάλιστα αναφορές για σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων, οι οποίες δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν.

«Μπλακ άουτ» στις επικοινωνίες

Την ίδια ώρα, οι τοπικές Αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα ανέφεραν εκτεταμένα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ενημέρωσε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών διακόπηκαν τόσο οι τηλεπικοινωνίες όσο και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς: Το Ισραήλ «προετοιμάζεται για σφαγές»

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» σύμφωνα και με τη Χαμάς, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». Αντίστοιχη καταγγελία υπήρξε από την πλευρά της οργάνωσης που διοικεί τον θύλακα και νωρίτερα την Παρασκευή, με τους τρομοκράτες να ερμηνεύουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί ύπαρξης αρχηγείου τους στο νοσοκομείο Σίφα, στην πόλη της Γάζας, ως προαναγγελία νέων επιθέσεων.

Με ανακοίνωσή της το βράδυ η Χαμάς ζήτησε από όλον τον κόσμο να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να σταματήσουν οι εντεινόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί: «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας».

Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς «απάντησε» στις «τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» με μία «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, ανέφερε χωριστή ανακοίνωση της οργάνωσης που εξεδόθη προηγουμένως, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των τρομοκρατών να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

«Εάν ο (σ.σ. πρωθυπουργός του Ισραήλ) Νετανιάχου αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram το στέλεχος της Χαμάς Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Αμάν: Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίο πόλεμο

Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (σ.σ.: σε εξέλιξη εκείνη την ώρα) την πρόταση που προωθεί το Αμάν και συνυπογράφουν σειρά αραβικών και άλλων χωρών για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».