320
Πάνω από 180 οι τραυματίες | REUTERS/Ammar Awad

Σφοδρές συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών σε τέμενος στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2021, 14:48
Πάνω από 180 οι τραυματίες
|REUTERS/Ammar Awad

Σφοδρές συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών σε τέμενος στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2021, 14:48

Περισσότεροι από 175 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Παρασκευή, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Πλατεία των Τεμενών, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στις πιο εκτεταμένες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή στην Πλατεία των Τεμενών, Όρος του Ναού για τους Εβραίους, στην τελευταία μεγάλη προσευχή της Παρασκευής του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ωστόσο, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και αντικείμενα, και της ισραηλινής αστυνομίας που χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυροβόλησε πλαστικές σφαίρες ενάντια σε διαδηλωτές. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε 12 διαδηλωτές να έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι 88 από τους τραυματίες Παλαιστινίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκαν με μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ. Ένας από τους τραυματίες έχασε το μάτι του, δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και δύο έσπασαν τα σαγόνια τους, είπε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν και στην κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα, όπου πραγματοποιούνται τις τελευταίες νύχτες διαδηλώσεις κατά της πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος Ισραηλινών εποίκων. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους τραυματίες.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 178 διαδηλωτές τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Ιερουσαλήμ, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πλατεία Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο παλαιστινιακός τομέας της πόλης που έχει καταλάβει και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ από το 1967.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε έξι τραυματίες τις τάξεις της.

Κλιμακούμενη βία

Οι χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις είναι οι πιο βίαιες που έχει βιώσει η Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις στα τέλη Απριλίου που άφησαν 125 τραυματίες, αλλά και από τις συγκρούσεις που συνδέονταν με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην αμφισβητούμενη πόλη το 2018.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες σε «αποκλιμάκωση» των εντάσεων και στην «αποφυγή» της έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιορδανία και το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου επίσης εξέφρασαν ανησυχία για τις πιθανές εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...