Ουκρανός στρατιώτης στο μέτωπο (φωτογραφία αρχείου) | Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Σφοδρές μάχες σε ρωσικό έδαφος – Ουκρανοί εισέβαλαν στο Κουρσκ

Ουκρανοί και ρώσοι παραστρατιωτικοί πέρασαν ξανά τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και η κατάσταση πιο δύσκολη για τους Ρώσους. Αμαχοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η εισβολή είναι «μεγάλη πρόκληση»
Protagon Team

Ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον Ουκρανών που διείσδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διείσδυσαν την Τρίτη σε ρωσικό έδαφος και παρόλο που το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είπε την Τρίτη ότι τις απέκρουσαν, αποδείχθηκε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι μάχες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν προς τον βορρά, δυτικά της συνοριακής πόλης Σούντζα, 530 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπως δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές πρόσθεσαν ότι εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες «στις περιοχές της περιφέρειας Κουρσκ ακριβώς δίπλα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας».

«Αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικές δυνάμεις, πυρά πυροβολικού και ενέργειες μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα (…) απέτρεψαν τον εχθρό από το να προωθηθεί εις βάθος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ανέφεραν επίσης πως οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει 50 τεθωρακισμένα οχήματα, περιλαμβανομένων επτά αρμάτων μάχης, οκτώ τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, τριών οχημάτων μάχης πεζικού και 31 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην περιοχή.

Η Σούντζα είναι το τελευταίο επιχειρησιακό σημείο για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου διά μέσου ποταμών προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Μόλις 60 χλμ. βορειοδυτικά βρίσκεται ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ.

Η Ουκρανία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο. Η Ρωσία έστειλε εφεδρείες για να ενισχύσουν τη ρωσική άμυνα.

Οι μάχες γύρω από τη Σούντζα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο: η Ουκρανία χάνει έδαφος και το Κίεβο ανησυχεί πολύ πως η υποστήριξη των ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ έχει πει πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο, επομένως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θέλουν να εξασφαλίσουν την ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση στο πεδίο της μάχης.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού είπε την Τρίτη, πως το παράθυρο για ειρήνη κλείνει και πως όσο πιο πολύ πάρει στο Κίεβο να αρχίσει να συνομιλεί σχετικά με όρους, τόσο πως ακριβή θα είναι η ειρήνη για τον ουκρανικό λαό.

Η μάχη του Κουρσκ

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν σφοδρές μάχες στο Κουρσκ με ορισμένους να υπονοούν πως η Ουκρανία έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

«Η μάχη θα είναι σφοδρή», δήλωσε ο Γιούρι Ποντολιάκα, γεννημένος στην Ουκρανία φιλορώσος μπλόγκερ. «Αναμφίβολα δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα».

«Ακόμη κι αν ο εχθρός δεν καταφέρει να σημειώσει πρόοδο (και κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί προς το παρόν), θα υπάρξουν επιθέσεις πυροβολικού και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Και σε μεγάλους αριθμούς», είπε ο Ποντολιάκα.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, είπε πως σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες και drones στη διάρκεια της νύχτας, και κάλεσε τους πολίτες να προφυλαχθούν μένοντας μακριά από τα παράθυρα.

«Λόγω της κατάστασης στις μεθοριακές περιοχές της περιφέρειας, οι ιατρικές υπηρεσίες αναπληρώνουν τις προμήθειες αίματος από δότες», είπε ο Σμιρνόφ, προσθέτοντας πως θα στηθεί ένα κινητό σημείο αιμοδοσίας στο Κουρσκ, τόπο της μεγαλύτερης στον κόσμο χερσαίας μάχης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα λένε πως οι επιθέσεις τους δεν θέτουν στο στόχαστρο αμάχους, αν και οι απώλειες αμάχων στον πόλεμο είναι τεράστιες.

Ο Σμιρνόφ είπε πως ουκρανική επίθεση με drone έπληξε ένα ασθενοφόρο έξω από την πόλη, σκοτώνοντας τον οδηγό και έναν διασώστη και τραυματίζοντας έναν γιατρό.

Υψηλόβαθμος εκκλησιαστικός αξιωματούχος δήλωσε πως ουκρανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια εκκλησία και σε άλλα κτίρια μέσα σε ένα μεγάλο μοναστήρι έξω από τη Σούντζα, όμως κανείς δεν τραυματίστηκε.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Κουρσκ.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μετά τη μεγάλη επίθεση της Ουκρανίας, δήλωσε η Μαρίνα Ντεγκτιάρεβα, τοπική αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κίεβο συνέχισε τις αεροπορικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα, με τα ρωσικά αμυντικά συστήματα να καταστρέφουν τέσσερα drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ρώσοι παραστρατιωτικοί που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, εισέδυσαν σε τμήματα των περιφερειών Μπέλγκοροντ και Κουρσκ νωρίτερα φέτος, προκαλώντας την ώθηση ρώσων στρατιωτών για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης βορειοδυτικά της Ουκρανίας.

Πούτιν: Μεγάλη πρόκληση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η ουκρανική επιδρομή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ είναι «μεγάλη πρόκληση».

«Το καθεστώς του Κιέβου ξεκίνησε άλλη μια μεγάλη πρόκληση», είπε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν στα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και ισχυρίστηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν «αδιακρίτως βομβαρδισμό πολιτικών» στόχων στην περιφέρεια Κουρσκ.