Συντρίμμια στο αεροδρόμιο αλ-Μάζαχ στη Δαμασκό μετά από ισραηλινές επιδρομές των προηγούμενων ημερών | Ugur Yildirim/ dia images via Getty Images
Επικαιρότητα

Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις σε θέσεις τού υπό διάλυση συριακού στρατού, παρά τις δηλώσεις των ανταρτών ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο χώρες. «Οι Ισραηλινοί έχουν σαφώς ξεπεράσει τα όρια, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητης κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο Τζολάνι
Protagon Team

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στη Συρία εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ, παρά τη δήλωση του σύρου ηγέτη των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι ότι η οργάνωσή του, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με το Τελ Αβίβ.

Οι τελευταίες αυτές επιδρομές των Ισραηλινών ήρθαν μετά από τη δήλωση του υπουργού Αμυνας της χώρας, Ισραέλ Κατς, ότι τα ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία κατέλαβαν την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν την περασμένη εβδομάδα, θα παραμείνουν για τον χειμώνα στο Ορος Ερμών, στις θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα.

Το γραφείο του Κατς ανέφερε σε δήλωσή του ότι «λόγω της κατάστασης στη Συρία, είναι τεράστιας σημασίας για την ασφάλεια (του Ισραήλ) να κρατήσουμε την κορυφή» της συγκεκριμένης οροσειράς.

Ο Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα, γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωσε στα συριακά κρατικά μέσα: «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Συρία τώρα που οι Ιρανοί έχουν αποχωρήσει. Δεν προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε σύγκρουση με το Ισραήλ».

Ο Τζολάνι δήλωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στη Συρία, ωστόσο επέμεινε ότι δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε νέες συγκρούσεις, καθώς η χώρα επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση μετά το τέλος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Πρόσθεσε ότι «οι διπλωματικές λύσεις» είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, και όχι οι «απερίσκεπτες στρατιωτικές περιπέτειες».

«Τα επιχειρήματα του Ισραήλ έχουν γίνει πλέον αδύναμα και δεν δικαιολογούν τις πρόσφατες παραβιάσεις του. Οι Ισραηλινοί έχουν σαφώς ξεπεράσει τα όρια εμπλοκής στη Συρία, κάτι που προκαλεί κίνδυνο ανεπιθύμητης κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο επικεφαλής των ανταρτών.

«Η  κατάσταση της Συρίας, μετά από χρόνια συγκρούσεων και πολέμου, δεν επιτρέπει νέες αντιπαραθέσεις. Η προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα, και όχι η εμπλοκή σε διαμάχες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά με πολλές πηγές στην αραβική χώρα, ανέφερε ότι το Ισραήλ εκτόξευσε 61 πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων μέσα σε λιγότερο από πέντε ώρες το βράδυ του Σαββάτου.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στρατιωτικές βάσεις, βαρέα όπλα, εγκαταστάσεις συνδεδεμένες με το πρόγραμμα πυραύλων και χημικών όπλων του πρώην καθεστώτος Ασαντ, καθώς και τη μικρή ναυτική δύναμη της Συρίας στο λιμάνι της Λατάκιας.

«Το Ισραήλ συνεχίζει την εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του συριακού εδάφους, κυρίως για να καταστρέψει εντελώς σήραγγες σε ορεινές περιοχές όπου βρίσκονται αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων» ανέφερε το Παρατηρητήριο. Στις σήραγγες βρίσκονταν «αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων, πυρομαχικών, οβίδων για ολμοβόλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός».

Το Ισραήλ εκτιμά επίσης ότι έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της υποδομής της συριακής πολεμικής αεροπορίας και των αεροσκαφών της.

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις προκάλεσαν αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ διπλωματών και διεθνών αξιωματούχων, οι οποίοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian, η έκταση της εκστρατείας βομβαρδισμών του Ισραήλ εξέπληξε πολλές Δυτικές πρωτεύουσες, οι οποίες πίστευαν ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιδρομή θα αφορούσε εγκαταστάσεις χημικών όπλων και πυραύλων και όχι μια προσπάθεια πλήρους καταστροφής του συριακού στρατού, που έχει υποστεί ζημιές στο 70% των δυνατοτήτων του.

Ο ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Συρία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τις πρόσφατες και εκτεταμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974 μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, που καθιέρωσε αυτή την αποστρατικοποιημένη ζώνη. Το Ισραήλ απάντησε ότι η συμφωνία του 1974 «κατέρρευσε» με την πτώση της κυβέρνησης του καθεστώτος Ασαντ.

Εξάλλου, απαντώντας στον Τζολάνι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Χέρζι Χαλεβί, δήλωσε: «Δεν παρεμβαίνουμε σε όσα συμβαίνουν στη Συρία. Δεν έχουμε καμία  τέτοια πρόθεση».

«Υπήρχε μια εχθρική χώρα εδώ. Ο στρατός της κατέρρευσε. Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών στοιχείων που μπορεί να εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας, γι’ αυτό και προχωρήσαμε (…), με στόχο να διασφαλίσουμε ότι εξτρεμιστικά στοιχεία δεν θα εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας» εξήγησε.

«Παρεμβαίνουμε ξεκάθαρα μόνο σε ό,τι επηρεάζει την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών. Η ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων, από το Ορος Ερμών μέχρι το σημείο συνάντησης των συνόρων Ισραήλ-Συρίας-Ιορδανίας, είναι ορθή».

Σημειώνεται ότι οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωνε έναν κύκλο συνομιλιών με την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ, με στόχο τη διαμόρφωση του μέλλοντος της μετά-Ασαντ Συρίας, προωθώντας συναινέσεις μεταξύ των περιφερειακών εταίρων και συμμάχων, των οποίων τα συμφέροντα συχνά αποκλίνουν.

«Γνωρίζουμε ότι όσα συμβαίνουν στη Συρία μπορεί να έχουν ισχυρές συνέπειες πέρα από τα σύνορά της, από μαζικές μετατοπίσεις πληθυσμών μέχρι τρομοκρατία» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ακαμπα της Ιορδανίας. «Και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις της παρούσας στιγμής».

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε επίσης επαφές μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Ο απερχόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με τις επαφές αυτές, ωστόσο σημείωσε ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να μεταφέρουν μηνύματα στην οργάνωση σχετικά με τη συμπεριφορά της και το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει κατά τη μεταβατική περίοδο.