Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία, ιδιαιτέρως δε με τον ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, τον επονομαζόμενο και «Αμερικανό» λόγω της πρόσφατης πρεσβευτικής θητείας του στην Ουάσινγκτον και των διασκεδαστικών επιδόσεών του στο διπλωματικό… μπάσκετ.
Η είδηση έχει γραφεί εδώ και καιρό στα διεθνή Μέσα και δεν στερείται αληθείας: οι Κινέζοι θέλουν όντως να προσεγγίσουν τη Δύση, για τους δικούς τους λόγους βέβαια, εμπορικούς οπωσδήποτε, ενώ οι Αμερικανοί θρέφουν ελπίδες ότι μπορεί να καταφέρουν να αποσπάσουν τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από την επίφοβη επιρροή της Ρωσίας.
Ωστόσο, το καλωσόρισμα του Μπλίνκεν μπορεί να είναι κάπως ψυχρό, αν οι Κινέζοι σκεφτούν τι εμπόδια έβαλαν οι ΗΠΑ στις βλέψεις τους για περιφερειακή κυριαρχία και για κατάληψη της Ταϊβάν. Πράγματι, οι Αμερικανοί δείχνουν να θέλουν να συζητήσουν με τους Κινέζους από θέση ισχύος, αφού μόλις έκαναν μια διπλή κίνηση: συνήψαν νέα αμυντική συμφωνία με τις Φιλιππίνες και ξαναπάτησαν διπλωματικό «πόδι» στις Νήσους Σολομώντα.
Την Πέμπτη οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι επεξέτειναν τη στρατιωτική συμφωνία τους με τις ΗΠΑ, ανοίγοντας για λογαριασμό τους άλλες τέσσερις βάσεις στο αρχιπέλαγος. Είναι εγκαταστάσεις «σε στρατηγικές περιοχές της επικρατείας μας» ανέφερε η φιλιππινέζικη κυβέρνηση. Η σημασία της συμφωνίας αναλύεται ως εξής: πλέον επιτρέπεται στους στρατηγούς του Πενταγώνου να καλύψουν ένα κενό στο τόξο περιορισμού της Κίνας.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν βόρειες βάσεις στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, αλλά και νότιες στην Αυστραλία. Ο κρίκος που έλειπε στην αλυσίδα του κλοιού και τώρα προσετέθη, αφορά τα πιθανά σημεία ένοπλης αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Κίνας, δηλαδή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (την οποία, σημειωτέον, οι Φιλιππινέζοι θεωρούν δική τους και την αποκαλούν Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων).
Τρεις από τις νέες βάσεις θα βρίσκονται στη γειτνιάζουσα με την Ταϊβάν περιοχή Λουζόν. Οι Φιλιππίνες διευκρίνισαν ότι οι τέσσερις βάσεις δεν θα ελέγχονται από τις ΗΠΑ, αλλά θα τελούν υπό την κυριαρχία τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν «με ευελιξία». Κάτι που δεν στενοχώρησε το Πεντάγωνο, αφού τα σημεία υποστήριξης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στις Φιλιππίνες ανέρχονται πλέον σε εννέα.
Υποδεχόμενος τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ τον διαβεβαίωσε ότι οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ είναι αχώριστοι εταίροι. (Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλιππίνες υπήρξαν αποικία των ΗΠΑ μέχρι την ανεξαρτησία τους.) Ο Οστιν είπε ότι «η συμφωνία είναι μεγάλη και όλως σημαντική, καθώς η Κίνα συνεχίζει να προωθεί τις παράνομες διεκδικήσεις της στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων».
Από πλευράς της, η Κίνα έσπευσε να δηλώσει ότι «η κίνηση υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».
Διπλωματική απόβαση
Η δεύτερη αμερικανική κίνηση περιορισμού της Κίνας έγινε στις Νήσους Σολομώντα, στο κράτος του Νοτίου Ειρηνικού που αποτελείται από 1.000 νησάκια. Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους εκεί, η οποία είχε κλείσει το 1993. Η αμερικανική διπλωματική απόβαση αποφασίστηκε επειδή η Κίνα πρόλαβε και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας με την τοπική κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ έστειλαν κατεπειγόντως στις Νήσους τον αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Κερτ Κάμπελ, ο οποίος επισήμανε στους ντόπιους αξιωματούχους ότι η συμφωνία τους με το Πεκίνο δεν θα μείνει άνευ απαντήσεως από την Ουάσινγκτον εάν μεταφραστεί σε εγκαθίδρυση μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας των Κινέζων εκεί. Οι Κινέζοι έσπευσαν να απαντήσουν ότι δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στις Νήσους Σολομώντα.