Ο,τι απέμεινε από τα κατακρεουργημένα άλογα στο σημείο της σφαγής | ΥοuΤube
Επικαιρότητα

Σφαγή στα Γρεβενά: Αφαίρεσαν 700 κιλά κρέας από άλογα – «Τα πήραν για φαγητό»

«Υπάρχει σιωπή, δεν μιλάει ο κόσμος, πρέπει να σταματήσει αυτή η συνενοχή», τονίζει αναφορικά με τις πιθανότητες εντοπισμού των δραστών, ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων στην Καστοριά, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Protagon Team

Αν δεν αρχίσουν να ανοίγουν στόματα, δεν θα βρεθεί τίποτα.

Είναι δυστυχώς η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση κάθε φορά που σημειώνεται ένα περιστατικό αδιανόητης φρίκης με θύματα οικόσιτα ή άγρια ζώα στην ελληνική επαρχία. Το ίδιο λέει και ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων στην Καστοριά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και για την πρωτοφανή –όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα– σφαγή των αλόγων στη Σαμαρίνα Γρεβενών, όπου ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερα άλογα στάβλου και στη συνέχεια τα τεμάχισαν, αφαιρώντας μεγάλα κομμάτια κρέατος από τα πόδια και την ωμοπλάτη των ζώων.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι χασάπηδες των αλόγων αφαίρεσαν κρέας συνολικού βάρους 700 κιλών!

Αν και στη χώρα μας απαγορεύεται η πώληση και βρώση αλογίσιου κρέατος, όλα δείχνουν ότι σκοπός των δραστών ήταν ακριβώς αυτός.

«Δεν έχουμε ξανασυναντήσει τέτοια περίπτωση στα Βαλκάνια. Δεν ξέρω τι οδήγησε έναν άνθρωπο να κάνει τέτοια αποτρόπαια πράξη. Έχει τύχει στο παρελθόν να δούμε σκοτωμένη αρκούδα που να λείπουν ωφέλιμα μέρη του σώματός του ζώου», ανέφερε σοκαρισμένος και ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα αυτός που έκανε αυτή τη φρικιαστική πράξη, όπως έχει γίνει και σε άλλα ζώα που έχουμε αντιμετωπίσει, π.χ. με τις αρκούδες, πριν από έναν μήνα. Στην περιοχή υπάρχει σιωπή, δεν μιλάει ο κόσμος, πρέπει να σταματήσει αυτή η συνενοχή. Ας θυμηθεί αν έχει συγκρουστεί ο ιδιοκτήτης με κάποιον άλλον για τα ζώα τους », πρόσθεσε μιλώντας στο Μega.

Ο ιδιοκτήτης των αλόγων που αντίκρισε πρώτος το μακάβριο θέαμα, περιέγραψε στο ίδιο κανάλι πώς έδρασαν οι ένοπλοι που σκότωσαν και τεμάχισαν τα ζώα του:

«Τέσσερα άλογα, τα πυροβόλησαν. Τα τράβηξαν με το αυτοκίνητο, τα έβαλαν σε μια γωνιά εκεί και τα ξεκοκάλισαν (…) Εβγαλαν τα πόδια, έβγαλαν τα κρέατα από τη σπονδυλική στήλη και τα πήραν. Τα πήραν για φαγητό τώρα, δεν ξέρω. Πήραν τα μπούτια τα μπροστινά, τις πλάτες. Ενα σφαγείο, ένα μακελειό. Μιλάμε τέτοιο πράγμα ούτε τα αγρίμια».

Μέσα στον στάβλο, λέει, υπήρχαν και άλλα άλογα, που άρχισαν να τρέχουν και χάθηκαν, στο βουνό. Από το πρωί τα ψάχνει, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να τα εντοπίσει.

«Είναι πολύ σοκαρισμένη η κοινωνία των Γρεβενών, είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός, 25 χρόνια κτηνίατρος, έχουμε δει πράγματα, αλλά τέτοιο σοκαριστικό γεγονός δεν έχω δει», δήλωσε στο Μega και  ο κτηνίατρος Φώτης Αμπατζίδης που με εντολή εισαγγελέα διενήργησε την αυτοψία στον χώρο της σφαγής των αλόγων.

«Ο ιδιοκτήτης είναι σοκαρισμένος, πήγε να δει τα άλογά του και βρέθηκε μπροστά σε αυτό το θέαμα. Δεν πάει το μυαλό του κάπου. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Γρεβενών, κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί, αλλά δεν πάει κάπου το μυαλό μας. Σίγουρα κάποιος έκατσε ώρα εκεί. Ο χώρος ήταν περιφραγμένος, αλλά αυτά βοσκούσαν λίγο πιο έξω, στον βοσκότοπο. Αρα, τα κυνήγησαν, τα τρόμαξαν, τα στρίμωξαν μέσα, τα πυροβόλησαν και τα ακρωτηρίασαν, τα τεμάχισαν κυριολεκτικά. Πήραν τα ωφέλιμα μέρη του σώματος των αλόγων», εξήγησε ο κτηνίατρος.