Οι Σεϋχέλλες, που θεωρούνται εξαιρετικός τουριστικός προορισμός από τους Δυτικούς κυρίως, συγκαταλέγονται στις χώρες των οποίων ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί περισσότερο συγκριτικά με άλλες. Ωστόσο η μετάδοση του κορονοϊού στις κοινότητες των ντόπιων δεν έχει περιοριστεί.
Στα νησιά του αρχιπελάγους, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, θεωρητικώς έχει ανοσοποιηθεί το 60% από αυτούς, αφού χρησιμοποιήθηκε το κινεζικό αντικορονοϊκό εμβόλιο Sinopharm, όμως οι περιορισμοί επέστρεψαν καθώς έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα.
Πεντακόσια νέα περιστατικά αναφέρθηκαν μέχρι την Πρωτομαγιά, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων είναι χίλια άτομα.
Το εντυπωσιακό στοιχείο αφορά την εξής λεπτομέρεια: από αυτούς τους χίλιους φορείς του κορονοϊού, το ένα τρίτο περίπου έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που κόλλησαν τον ιό αν και είχαν κάνει έστω και μία δόση.
Τα σχολεία είναι και πάλι κλειστά και οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν αναβληθεί για δύο εβδομάδες. Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα έχουν ενημερωθεί να κλείνουν νωρίς, ενώ έχουν απαγορευτεί και ορισμένες δημόσιες συγκεντρώσεις.
Οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών επιμένουν στις «εξαιρετικές προσπάθειες» που έχουν καταβληθεί εκεί για τον περιορισμό της πανδημίας, όμως «η κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη» ομολογούν οι ίδιοι.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τέσσερα πέμπτα των κρουσμάτων αφορούν ντόπιους και το υπόλοιπο ένα τέταρτο αλλοδαπούς.
Το κράτος του αρχιπελάγους των Σεϋχελλών, του οποίου ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων, επιθυμούσε εξαρχής να οικοδομήσει το περιβόητο τείχος ανοσίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη χαθεί συνάλλαγμα. Ετσι ξεκίνησε την ανοσοποίηση του πληθυσμού τον περασμένο Ιανουάριο με το αντικορονοϊκό εμβόλιο της Κίνας που φέρει την ονομασία Sinopharm. Εκείνα τα εμβόλια τα είχαν προσφέρει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου, περίπου το 60% των δόσεων που χορηγήθηκαν στις Σεϋχέλλες ήταν της Sinopharm, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις ήταν AstraZeneca, από την Ινδία – την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm και άλλα κινεζικά εμβόλια μέσα στην εβδομάδα, όμως τον Απρίλιο κάποιος ανώτερος αξιωματούχος της Κίνας, αρμόδιος για τον έλεγχο των ασθενειών, είπε ότι η αποτελεσματικότητα των κινεζικών αντικορονοϊκών εμβολίων ήταν χαμηλή. Ο ίδιος, λίγο αργότερα και καθώς σηκώθηκε θόρυβος στα Μέσα, θεώρησε ότι τα σχόλιά του είχαν παρερμηνευθεί.