«Βροχή» πλέον οι καταγγελίες για το κολαστήριο του Κορυδαλλού | INTIMEnews
Επικαιρότητα

«Σεσημασμένοι» οι υπεύθυνοι στο γηροκομείο-κολαστήριο του Κορυδαλλού – Πώς παρέκαμπταν τις αποφάσεις σφράγισής του

Αν και είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ και είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, παρέμενε ανοικτό! Εβαλαν μέχρι και λουκέτα στην είσοδο για να εμποδίσουν την αυτοψία των ελεγκτών. Θλιβερές εικόνες με ηλικιωμένους σε κατάσταση εξαθλίωσης, αφυδατωμένους, λιποβαρείς, ακόμη και με ψώρα. «Γροθιά στο στομάχι« οι μαρτυρίες
Protagon Team

Ερωτήματα για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι του γηροκομείου-κολαστήριο στον Κορυδαλλό κατάφερναν, παρά τα πρόστιμα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, να το κρατούν ανοικτό, προκύπτουν μετά και τα όσα αντίκρισαν στο εσωτερικό της δομής τα μέλη του κλιμακίου που έκαναν τον σχετικό έλεγχο την περασμένη Παρασκευή.

Επειτα από καταγγελία, οι  ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής έφτασαν την Παρασκευή έξω από το γηροκομείο. Για να προχωρήσουν όμως στην αυτοψία στον χώρο, αναγκάστηκαν να σπάσουν τα λουκέτα με τα οποία ήταν σφραγισμένη η είσοδος. Οι εικόνες που αντίκρισαν, τραγικές: ηλικιωμένοι σε κατάσταση εξαθλίωσης, παραμελημένοι, αφυδατωμένοι, λιποβαρείς, οι μισοί κατάκοιτοι, κάποιοι με ψώρα και τουλάχιστον πέντε με κορονοϊό.

Το πρωί του Σαββάτου στη δομή έφθασε ειδική ιατρική ομάδα με πρωτοβουλία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας  για να εξετάσει τους 41 τροφίμους. Τρεις μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ενώ την Κυριακή, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή ενός  ακόμη ηλικιωμένου με άνοια, ο οποίος φέρεται ότι αρνείτο να σιτιστεί επί πέντε ημέρες. Οι υπόλοιποι 38 παραμένουν σε καραντίνα, καθώς όπως προαναφέρθηκε, κάποιοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Θέμα χρόνου θεωρείται η μεταφορά τους σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τη φροντίδα τους σε άλλες προνοιακές δομές, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι πρώτες καταγγελίες για το γηροκομείο-κολαστήριο ξεκινούν το 2016. Σε βάρος των υπευθύνων της δομής μάλιστα είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 300.000 ευρώ για σωρεία παραβάσεων (άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό, φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων κ.α.).

Στις αρχές του 2020 η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Δύο μήνες μετά, ωστόσο, η διοίκηση του γηροκομείου κατέθεσε αίτηση θεραπείας και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκρινε προσωρινά άκυρη (!) την απόφαση ανάκλησης. με αποτέλεσμα η δομή να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της με τις ίδιες άθλιες συνθήκες για τους τροφίμους.

Εν τω μεταξύ τα πορίσματα των οκτώ ελέγχων, καθώς και τα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει η Περιφέρεια στο γηροκομείο κοινοποιήθηκαν ως κατεπείγοντα στον Εισαγγελέα.

Αποκορύφωμα της ασυδοσίας των υπευθύνων ότι κλείδωσαν την πόρτα της εισόδου με λουκέτο και δεν επέτρεπαν στα κλιμάκια να μπουν στο χώρο και να κάνουν έλεγχο (σ.σ. χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να κάνουν τελικά οι ελεγκτές τη δουλειά τους), όπως και οι άρνησή τους  να δώσουν στις Αρχές τις λίστες με τους συγγενείς των ηλικιωμένων!

«Αισθανόμαστε όλοι την ίδια οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται όλοι οι πολίτες που βλέπουν σε ανάλογες περιπτώσεις, που δυστυχώς και ακόμα και σήμερα έχουμε. Είναι από τις φορές που ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους λειτούργησε, οι καταγγελίες μεταφέρθηκαν αρμοδίως, έγιναν έλεγχοι και από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει ανακληθεί η άδεια της συγκεκριμένης δομής. Η επιχείρηση νομίμως προσέφυγε στα δικαστήρια και πήρε την ανάκληση της απόφασης, προσωρινής», δήλωσε στο Open ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δήμος δεν έχει ούτε ελεγκτικό ούτε αδειοδοτικό χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά παραμένουμε μια γειτονιά και όντως αυτά μεταφέρονται και ακούγονται. Και όπως σας είπα, διακριτικά, όλες αυτές οι καταγγελίες μεταφέρθηκαν στους αρμόδιους φορείς. Για αυτό και από την αρχή της λειτουργίας μέχρι και την αναστολή δεν μεσολάβησε ιδιαίτερος χρόνος. Το σύνολο της λειτουργίας είναι περίπου 1,5 έτος και αν συμπεριλάβουμε ότι μέσα σε αυτό το κομμάτι πέντε-έξι μήνες είναι το κομμάτι της καραντίνας, που πολλές από τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης είχαν ανασταλεί», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, ότι από το 2020 έχει επιβάλει πρόστιμα πάνω από 300.000 ευρώ και έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης της συγκεκριμένης μονάδας στον Κορυδαλλό, ενώ όπως υποστηρίζει, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας.

Και ακολούθως παραθέτει «τέσσερις αλήθειες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για το ιστορικό χειρισμού της υπόθεσης:

«1η Αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό.

2η Αλήθεια: Σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας.

3η Αλήθεια: Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε τόσο με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και με την Αν. Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα, προκειμένου να συντονιστεί η ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης.

4η Αλήθεια: Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφερειάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων. Σημειώνεται πως η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε.

Τέλος, όλες οι αποφάσεις της Περιφέρειας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο».

«Γροθιά στο στομάχι» οι μαρτυρίες

Πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο μίλησε στο ΣΚΑΪ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη δομή, αλλά και για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι ξεγελούσαν τους συγγενείς των τροφίμων με την εικόνα που παρουσίαζαν στα επισκεπτήρια.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, πολλές φορές τους έδεναν στα κρεβάτια ή τα καλοριφέρ, ενώ τους νεκρούς τους μετέφερε σε φέρετρα τη νύχτα, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί,

«Οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών ήταν απερίγραπτες, ήταν αξιολύπητες. Εκτός από επιθετικές συμπεριφορές του ιδιοκτήτη της κλινικής, του γιατρού, ήταν και του προσωπικού. Όλο το προσωπικό κακοποιούσε. Νύχτα έφερναν φέρετρα. Κάθε φορά που πέθαινε κάποιος, γιατί μπορεί και μέσα σε μία ημέρα να είχε και δύο θανάτους, έφερναν τα φέρετρα νύχτα για να μην τους βλέπει η γειτονιά.

»Δεν υπήρχε ιατρική, ούτε νοσηλευτική περίθαλψη. Υπήρχαν κλινοστατικοί περιορισμοί, έδεναν τους ασθενείς στα κρεβάτια και στα καλοριφέρ και είχα δει επιθετικές συμπεριφορές του ίδιου ιδιοκτήτη και του προσωπικού προς τους τρόφιμους.

»Εδενε τους ασθενείς, είτε αυτό ήταν στα κρεβάτια, είτε αυτό ήταν σε κάποιο καλοριφέρ με τα χέρια πίσω. Αυτός ο άνθρωπος για μένα είναι εγκληματίας. Τους έδενε και μπορεί να τους άφηνε ώρες με ακαθαρσίες επάνω τους. Τον ένοιαζε καθαρά το πως θα γεμίσει την τσέπη του», καταγγέλλει.

Ομοίως και στα επισκεπτήρια, οι αρμόδιοι φρόντιζαν η εικόνα του γηροκομείου να μην θυμίζει σε τίποτα ό,τι ζούσαν καθημερινά οι ανυπεράσπιστοι υπερήλικες.

«Συνήθως τα επισκεπτήρια όσο εργαζόμουν εγώ εκεί, ήταν από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Πριν, στην απογευματινή βάρδια δηλαδή 15:00 πίεζε πάρα πολύ το προσωπικό να τα έχουν όλα στην εντέλεια, έτσι ώστε 17:00 που θα έρθουν οι συγγενείς να είναι όλα τέλεια και 20:00 μόλις έκλειναν οι πόρτες ξεκινούσε το μαρτύριο για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ήταν επιβίωση, ήταν αργός θάνατος.

»Το βράδυ κατέβαζαν εκείνους που ήταν παραμελημένοι από τους συγγενείς τους, που δεν είχαν κάποια επαφή με τους συγγενείς τους και έμεναν εκεί πέρα με τη σύνταξή τους, δηλαδή πλήρωναν με τη σύνταξή τους, όπου τους συγκεκριμένους τους κατέβαζε στο ισόγειο σε ράντζα, με παλιοκουβέρτες πάνω τους και τους άφηνε εκεί όλο το βράδυ. Δεν είχαν δηλαδή κάποιο δωμάτιο αυτοί οι συγγενείς. Τις ώρες του επισκεπτηρίου τους έβαζε κανονικά στους ορόφους σε καρέκλες, σε τραπεζαρίες για να μην αντιληφθούν τίποτα οι συγγενείς».

Κατά δήλωσή της, απευθύνθηκε η ίδια στον ιδιοκτήτη και κατήγγειλε όσα ζούσε καθημερινά στη δομή ως εργαζόμενη.

«Προφανώς και δεν έγινε τίποτα. Οταν έκανα την καταγγελία στην ίδια τη δομή, ο ιδιοκτήτης δεν μου είπε τίποτα και συμπεριφέρθηκε σαν να μην έγινε ποτέ το οτιδήποτε», ανέφερε.

Τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν και στη γειτονιά όπου στεγάζεται το γηροκομείο. Συχνά, λένε κάτοικοι της περιοχής, ακούγονταν φωνές μέσα από το γηροκομείο και εκκλήσεις για βοήθεια.

«Εδώ είναι αμέτρητοι αυτοί που έχουν πεθάνει. Λόγω των συνθηκών. Καθημερινά ερχόταν η νεκροφόρα και φόρτωνε», περιγράφει άλλος γείτονας.

«Το προσωπικό  ήταν κυρίως αλλοδαπές που δούλευαν 10-20 μέρες, έναν μήνα και έφευγαν… Μία φορά ανέβηκα πάνω να επισκεφθώ έναν φίλο μου. Μύριζε ο χώρος. Από την είσοδο που έμπαινες…», συμπληρώνει στην περιγραφή του, ενώ με αφορμή τον κορονοϊό, οι υπεύθυνοι της δομής δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να μπουν στο κτίριο.

 «Φώναζαν οι ηλικιωμένοι από τα μπαλκόνια “Βοήθεια, σώστε μας”», λέει άλλος κάτοικος της περιοχής, «και πολλές βρισιές οι νοσοκόμες – μίλαγαν χυδαία στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ηταν τραγική η κατάσταση…».