Δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας σε φωτογραφία από έλεγχο παράνομα εισερχομένων στη χώρα | REUTERS/Marko Djurica
Επικαιρότητα

Σερβία: Τρεις νεκροί μετανάστες σε ανταλλαγή πυρών στο «πέρασμα του Χόργκος»

Η λεγόμενη «βαλκανική οδός» αποφέρει στους λαθροδιακινητές κέρδη ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως και τα τελευταία δύο χρόνια οι ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο
Protagon Team

Τρεις νεκροί μετανάστες και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός ένοπλου επεισοδίου μεταξύ λαθροδιακινητών στο «πέρασμα του Χόργκος», στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση(RTS).

Η περιοχή του Χόργκος αποτελεί «πέρασμα» για πολλές ομάδες λαθροδιακινητών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN να εκτιμά ότι η λεγόμενη «βαλκανική οδός» αποφέρει στους λαθροδιακινητές κέρδη ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το BIRN, στη Σερβία δρουν συμμορίες διακινητών από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και την Συρία, οι οποίες έναντι χρηματικής αμοιβής εξασφαλίζουν σε παράνομους μετανάστες την είσοδο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατα την ίδια πάντα πηγη που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βελιγράδι, τα μέλη των εν λόγω συμμοριών είναι οπλισμένα με πυροβόλα όπλα τα οποία προμηθεύονται από εγκληματικές ομάδες στο Κόσοβο και τη νότια Σερβία.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ένοπλες συγκρούσεις είναι συχνό φαινόμενο (δείτε κάτω παλαιότερο ρεπορτάζ του δικτύου France24).

 

Οπως επιβεβαίωσε και η σερβική αστυνομία στο RTS, «σε ένοπλη σύγκρουση μεταναστών που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε μη κατοικημένη περιοχή έξω από τo χωριό Χόργκος, έχασαν τη ζωή τους τρεις μετανάστες και ένας τραυματίστηκε».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Κάτοικοι του Χόργκος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν τα ξημερώματα και διήρκησαν αρκετή ώρα.