Εργαζόμενοι στην Samsung σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη Σεούλ | REUTERS/Kim Soo-hyeon
Επικαιρότητα

Σεούλ: Πρωτοφανής απεργία των εργαζομένων στη Samsung

Για πρώτη φορά στα 55 χρόνια από την ίδρυση του τεχνολογικού κολοσσού, το συνδικάτο προκήρυξε απεργία ζητώντας από τα 28.000 μέλη του να πάρουν μία ημέρα από την άδειά τους στις 7 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς
Protagon Team

Ενα συνδικάτο που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους στη Samsung Electronics προκήρυξε την πρώτη απεργία στον τεχνολογικό κολοσσό της Νότιας Κορέας, από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, πριν από 55 χρόνια.

Το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μονοήμερη διαμαρτυρία ζητώντας από όλα τα μέλη του να χρησιμοποιήσουν την άδεια μετ’ αποδοχών τους στις 7 Ιουνίου και δεν έχει αποκλείσει μια απεργία πλήρους κλίμακας στο μέλλον.

Το συνδικάτο λέει ότι έχει περίπου 28.000 μέλη, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

Η Samsung Electronics δηλώνει ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με το συνδικάτο.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τις διώξεις κατά των εργατικών συνδικάτων. Κηρύσσουμε απεργία μπροστά στην παραμέληση των εργαζομένων από την εταιρεία», δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η διοίκηση της Samsung Electronics βρίσκεται σε συνομιλίες με το συνδικάτο από τις αρχές του τρέχοντος έτους σχετικά με τους μισθούς, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων – REUTERS/Kim Soo-hyeon

Το συνδικάτο έχει ζητήσει αύξηση μισθών κατά 6,5% και μπόνους συνδεδεμένο με τα κέρδη της εταιρείας.

Η Samsung Electronics είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών μνήμης, smartphones και τηλεοράσεων στον κόσμο.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μια απεργία πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να επηρεάσει την κατασκευή επεξεργαστών και να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών.

Η Samsung Electronics είναι η ναυαρχίδα του νοτιοκορεατικού ομίλου Samsung Group. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις οικογενειακά ελεγχόμενες επιχειρήσεις της χώρας που κυριαρχούν στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Ο όμιλος Samsung ήταν γνωστός για το γεγονός ότι δεν επέτρεπε στα συνδικάτα να εκπροσωπούν τους εργαζομένους του μέχρι το 2020, όταν η εταιρεία τέθηκε υπό έντονο δημόσιο έλεγχο μετά τη δίωξη του προέδρου της για χειραγώγηση της αγοράς και δωροδοκία.

Οι μετοχές της Samsung Electronics σημείωσαν πτώση κατά 2% στη Σεούλ μετά την ανακοίνωση.