Με μια σειρά από "έξυπνες" εφαρμογές, το Sense Zagori Project επιδιώκει την ανάπτυξη και την προβολή του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής | [Youtube]
Επικαιρότητα

Sense Zagori Project, ένα “έξυπνο” σχέδιο ανάπτυξης

Ενα καινοτόμο σχέδιο που περιλαμβάνει σειρά από δράσεις και διαδικτυακές εφαρμογές με στόχο την επανεκκίνηση της περιοχής του Ζαγορίου, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Κική Τριανταφύλλη

Η έναρξη λειτουργίας του Sense Zagori Project, ενός έργου που περιλαμβάνει καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις για την ανάπτυξη και την προβολή του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network – ZEN).

Tο Sense Zagori Project θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις με στόχο την συνολική επανεκκίνηση της περιοχής και την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν κίνητρα επίσκεψης. Στους άμεσους στόχους είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 10% ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Το έργο περιλαμβάνει σύγχρονα εργαλεία τα οποία:

Η υλοποίηση της Α’ φάσης του έργου πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη συνέχεια, μεγάλος δωρητής για τη Β’ Φάση του έργου θα είναι η Εθνική Τράπεζα  που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του συστήματος πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης, ενώ επίσης το έργο θα στηρίξουν σημαντικοί δωρητές από άλλους κλάδους, όπως η Protergia του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και οι εταιρίες ΚΑΥΚΑΣ, Warply, Ήπειρος ΑΒΕΕ και Alfiton Plus.

Η Α΄ Φάση λειτουργίας του Sense Zagori Project περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις δράσεις:

1.SENSE ΖΑGORI APP. Πρόκειται για μια εφαρμογή που υλοποιείται από την εταιρία Warply και αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο – ομπρέλα, που δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000τ.χλμ, παρέχοντας ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή.

Η εφαρμογή υποστηρίζεται από ένα δυναμικό website, το www.sensezagori.com, που περιέχει πρακτικές πληροφορίες, καθιστώντας την περιοχή απόλυτα προσπελάσιμη στον επισκέπτη, τόσο σε ψηφιακό, όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Οι  τοπικές επιχειρήσεις και φορείς θα έχουν  τη δυνατότητα να είναι online και να τροφοδοτούν /ανανεώνουν τα ψηφιακά εργαλεία με επίκαιρες πληροφορίες για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα όπου και αν βρίσκεται ο χρήστης να καλεί σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιλέγουν μια από τις πολλές ορειβατικές διαδρομές που έχει ενσωματώσει η εξειδικευμένη εταιρία Anadigit και δίνονται στην εφαρμογή δωρεάν  και με στίγμα GPS καθιστώντας την εμπειρία ασφαλή και εμπλουτισμένη με ψηφιακή πληροφορία.

2.Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Πολιτισμού της περιοχής. Μέσω augmented reality (επαυξημένη πληροφορία) και με τη χρήση ενός κινητού, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

3.Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιγνιώδους μάθησης (playful learning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και από ανθρώπους σε σύνταξη ή τρίτης ηλικίας. Τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από εταιρείες-μέλη του ΖΕΝ που διαθέτουν πιστοποίηση για ανάλογες δραστηριότητες ή όποιον άλλο φορέα στην περιοχή επιθυμεί να τα εντάξει στις δράσεις του.

Η Β’ Φάση εστιάζει στην υλοποίηση των τομέων-πυλώνων:

Σχολιάζοντας το έργο, ο διευθυντής του ΕΠΙΕΕ και καθηγητής του ΕΚΠΑ  Μιχάλης Μεϊμάρης, τόνισε ότι: «Το Ζαγόρι αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ένα παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Με όραμα την παγκόσμια ανάδειξη της περιοχής ως ενός μοναδικού πολιτισμικού και τουριστικού προορισμού, το ΕΠΙΕΕ και το ZEN ανέπτυξαν και παρουσιάζουν το “Sense Zagori Project”, που θέτει την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνικής ανάπτυξης, της αειφορίας και του πολιτισμού».