Η υπόκλιση της Γέλεν στον κινέζο αντιπρόεδρο Χι Λιφένγκ θεωρήθηκε από κάποια αμερικανικά media δείγμα «μέθης». Εφταιγαν, τάχα, τα μανιτάρια; | Pedro Pardo/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Σενάριο: Οι Κινέζοι και τα ύποπτα μανιτάρια στο πιάτο της Τζάνετ Γέλεν

Η ανάρτηση ενός κινέζου blogger που είδε τι έφαγε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών στο Πεκίνο προκάλεσε θεωρίες συνωμοσίας στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε πρόθεση των οικοδεσποτών να τη θέσουν εκτός μάχης εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών
Protagon Team

Αλλο πράγμα το μανιτάρι να είναι «πορτσίνι» και άλλο να μοιάζει με «πορτσίνι». Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τη γαστριμαργική ιστορία που αφορά το πρόσφατο ταξίδι της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα. Πρόκειται για διδακτικό, τελικά, σούσουρο, το οποίο επιβεβαιώνει το ρηθέν υπό των προφητών ότι στη ζωή άλλο πράγμα είναι το… είναι και άλλο το φαίνεσθαι. Αν αυτήν την αλήθεια δεν την είχε καν ακουστά η Τζάνετ Γέλεν, πλέον την έμαθε και την… καλοχώνεψε κιόλας.

Η Repubblica συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που τα αμερικανικά media διακίνησαν και αναρωτήθηκε: «Μα, όντως οι Κινέζοι σερβίρισαν στη Γέλεν παραισθησιογόνα μανιτάρια; Ας πούμε ότι το διέπραξαν. Επρόκειτο περί λάθους ή ήταν εσκεμμένη κίνηση, μια ύπουλη προσπάθεια να τη δηλητηριάσουν, να την κάνουν πιο αδύναμη, ευάλωτη εν όψει των σημαντικών συζητήσεων που περιελάμβανε η ατζέντα της;» Το ιταλικό μέσο εξήγησε ότι η θεωρία συνωμοσίας με το δηλητηριώδες μενού προέκυψε από μία σύμπτωση.

Μόλις η Γέλεν προσγειώθηκε στο Πεκίνο, στις 6 Ιουλίου, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μεταβεί στο γνωστό εστιατόριο «Yi Zuo Yi Wang», εξειδικευμένο στην κουζίνα της επαρχίας Γιουνάν – ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επαρχία δεν πρέπει να συγχέεται με την πόλη Γιουχάν, γνωστή από τις… βρώσιμες πλην κορονοϊκές νυχτερίδες της, ούτε φυσικά και με την αραβική ονομασία των Ελλήνων (Γιουνάν, Ιωνες).

Από έναν… Μάο άρχισαν όλα

Στο εστιατόριο εκείνη την ώρα βρισκόταν και ο γαστρονομικός blogger Παν Παν Μάο, ο οποίος επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με τον «μεγάλο τιμονιέρη». Ο εν λόγω περιέγραψε την εμπειρία του συναπαντήματος στο σόσιαλ μίντια Weibo και έδωσε την πληροφορία ότι η Γέλεν παρήγγειλε τέσσερις φορές μανιτάρια του είδους «jian shou qing», τα οποία τυγχάνουν περιζήτητη λιχουδιά εκεί πέρα. Το συγκεκριμένο μανιτάρι, είπαν στο CNN οι ειδικοί, είναι μεσαίου μεγέθους, κοκκινωπό εξωτερικά και κίτρινο στη βάση του, και μοιάζει με τα «πορτσίνι».

Ωστόσο «πορτσίνι» δεν είναι. Ανήκει στην κατηγορία «lanmaoa» όπου καταχωρίζονται τα δηλητηριώδη ή και παραισθησιογόνα μανιτάρια. Η New York Post, συντηρητική εφημερίδα του Ομίλου Μέρντοκ, έπιασε αμέσως πουλιά στον αέρα και υπονόησε ότι η υπουργός Οικονομικών πρέπει να ήταν μεθυσμένη. Σε αυτή τη «μέθη» απέδωσε και κάποιες παραπανίσιες ρεβεράντζες της Γέλεν στον κινέζο αντιπρόεδρο Χι Λιφένγκ κατά τη συνάντησή τους.

Το ερώτημα αν η Γέλεν δηλητηριάστηκε με παραισθησιογόνα μανιτάρια παραμένει και θα παραμείνει ρητορικό. Σίγουρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, ελλείψει στοιχείων. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν υπήρξε κινεζικός δόλος, ούτε αν η υπουργός γνώριζε ή αγνοούσε τι μασούσε και κατάπινε αρειμανίως. Πάντως η ανάρτηση του Παν Παν Μάο είχε τεράστια επιτυχία, αφού την απόλαυσαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια περίεργοι. Μέχρι και το εστιατόριο αναγκάστηκε να πάρει θέση, αναφέροντας ότι ο τρόπος που μαγειρεύονται εκεί τα «jian shou qing» εξαλείφει κάθε πιθανότητα για ψυχεδελικό αποτέλεσμα.

Το μόνο βέβαιο είναι το πολιτικό πλαίσιο: οι σινοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι καλές, παρά τις επαφές με σκοπό την επανέναρξη της διακρατικής συνεργασίας στο εμπόριο και σε άλλα μείζονα θέματα, όπως η υπερθέρμανση της Γης. Η Κίνα επαναλαμβάνει ότι η ευθύνη για όλες τις εντάσεις πέφτει στις ΗΠΑ, ενώ συγχρόνως δεν εγκαταλείπει τον Πούτιν, ούτε καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε η Repubblica. Μάλιστα η Κίνα ετοιμάζεται και για μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις.