Σχεδόν οι μισοί γιατροί αμφοτέρων των φύλων παγκοσμίως έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από ασθενείς, στον χώρο της εργασίας τους. Το συντριπτικό ποσοστό αποκαλύπτει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία 52% των γυναικών και 34% των ανδρών γιατρών (συνολικά δήλαδή το 45% του ιατρικού κόσμου) έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Internal Medicine Journal και αναλύει ερευνητικά δεδομένα που αφορούν περισσότερους από 19.000 γιατρούς από δεκάδες χώρες του κόσμου.
Το σχετικό δημοσιεύμα του Guardian αναφέρει ότι η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της Υγείας έχει πολλές μορφές, οι οποίες ξεκινούν από ανάρμοστα σχόλια και σεξουαλικά αστεία, περνούν στα ερωτικά γράμματα και πονηρά μηνύματα και καταλήγουν στην (τουλάχιστον) αμήχανη στιγμή της κλινικής εξέτασης όπου ο γιατρός προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και ο ασθενής διεγείρεται σεξουαλικά.
Επικεφαλής της νέας μελέτης είναι η δρ Καρολάιν Καμάου – Μίτσελ, διδάσκουσα στο Birkbeck College (του Πανεπιστημίου του Λονδίνου), η οποία δήλωσε στον Guardian ότι τα παράπανω ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη θέσπισης μέτρων για την προστασία των γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας.
«Νοσοκομεία, κλινικές και άλλοι χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και να υιοθετήσουν μέτρα όπως τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και τα κουμπιά πανικού, ιδίως στις απομονωμένες νοσηλευτικές πτέρυγες και στις νυχτερινές βάρδιες», αναφέρει η ίδια.
Η μελέτη αναφέρει ότι πολλοί γιατροι λαμβάνουν τέτοια μέτρα με δική τους πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώνονται, το ποσοστό των ιατρών που είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς ήταν υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Μαλαισία».
Το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών (RCP), η κύρια οργάνωση που εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πραγματικά ανησυχητικά» και συμφώνησε ότι οι γιατροί χρειάζεται να νιώθουν ασφαλείς όταν εργάζονται.
Η δρ Χίλαρι Γουίλιαμς ογκολόγος και αντιπρόεδρος του RCP για την Ουαλία, δήλωσε: «Τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, όπως οι συναγερμοί πανικού και οι κάμερες, θα μπορούσαν να παρέχουν ζωτική προστασία για τους γιατρούς, ιδίως για εκείνους που εργάζονται μόνοι τους ή σε απομονωμένα περιβάλλοντα. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα αυτά δεν θα παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των ασθενών και το ιατρικό απόρρητο».
Η σεξουαλική παρενόχληση –γράφει ο Guardian– είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γιατροί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το βρετανικό ΕΣΥ (NHS), το οποίο πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά, όπως πρόσθεσε η Γουίλιαμς. «Τα ευρήματα αυτά είναι πραγματικά ανησυχητικά, αλλά, δυστυχώς, δεν θα αποτελέσουν έκπληξη για πολλούς εργαζόμενους στο NHS»…
Στο βρετανικό σύστημα Υγείας υπάρχουν σαφείς διαδικασίες για να καταγγείλει ένας ασθενής την παρενόχληση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο απολύτως για τους γιατρούς.
«Δυστυχώς, το προσωπικό είναι πλέον τόσο απασχολημένο, που συχνά είναι ευκολότερο να προχωρήσει και να το ανεχτεί, ώστε να μπορέσει να παράσχει γρήγορα φροντίδα στον επόμενο ασθενή του», διαπιστώνει με πικρία η Γουίλιαμς.