Επικαιρότητα

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Θεσπίζεται μητρώο επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους. Κώδικες δεοντολογίας στους χώρους εργασίας, με υποχρεωτική διαθεσιμότητα του φερόμενου ως θύτη, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Η παραγραφή αδικημάτων με θύματα ανηλίκους αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή τους
Protagon Team

Πέρα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (περισσότερα εδώ), ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την επέκταση σε όλα τα σχολεία του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα «τρέξει» σε όλα τα σχολεία.

Γιατί όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο, αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με Νόμο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο (Ν 4692/2020), ενέταξε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, πιλοτικά για φέτος σε 218 σχολεία, και από του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτών και ειδικότερα στο θεματικό κύκλο «Ευ ζην», διδάσκεται η θεματική της σεξουαλικής αγωγής, ενώ στο θεματικό κύκλο «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκε ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής. Πρόκειται για εκπαιδευτικό που αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του/της συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων και τάξεων μαθητών, προκειμένου να παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα. Ενδεικτικά, η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, συμβουλευτική και ομάδες γονέων και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα, το υπουργείο εξασφάλισε για την εκπαιδευτική κοινότητα 2.800 θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ήδη υλοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τους νεοπροσληφθέντες, σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους. Ενδεικτικά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, φέτος είναι ήδη ενεργοί 2.395 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ αντίστοιχα το 2018-2019 ήταν 1.658. Ομοίως, οι μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ΚΕΣΥ αυξήθηκαν από 391 το 2019 σε 639 το 2021.

Παράλληλα θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες  (π.χ. προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές) οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής.

Το μητρώο αυτό, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, δεν αφορά τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αστυνομικές αρχές.

Συγκροτείται επίσης κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση, αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας, ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Σε συμφωνία εξάλλου με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν – κατά το πρότυπο των λεγόμενων πολιτικών «open door» που έχουν υιοθετηθεί σε πολλές χώρες.

«Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας», ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο θεσπίζεται δυνατότητα υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται. Γιατί, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα κράτος δικαίου, κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Οι παρεμβάσεις αυτές, όμως, δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.