Φωτογραφία Αρχείου | IntimeNews
Επικαιρότητα

Σεισμός στην Εύβοια: Κλειστά σχολεία και περιορισμένες ζημιές

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Σε επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός ενώ οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων
Protagon Team

Ανησυχία επικρατεί στην Εύβοια μετά τον πρωινό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν τις τοποθετήσεις των σεισμολόγων ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν αναφερθεί μεγάλες ζημιές σε κτίρια ενώ πραγματοποιούνταν περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Σύμφωνα όμως με την ΕΡΤ, υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε τζαμαρίες επιχειρήσεων και σε ράφια σούπερ μάρκετ. Σε εξέλιξη βρίσκονταν την ίδια ώρα οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.

Τα σχολεία στο δήμο Λίμνης – Αγίας Αννας – Μαντουδίου έκλεισαν προληπτικά, ενώ ο δήμος Χαλκίδας ζήτησε από τους διευθυντές όλων των σχολείων να κάνουν αυτοψία στα κτίρια.

Οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και παλαιά κτίρια. Για την ενημέρωση όλου του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης, το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.

«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός, ήταν πάνω κάτω, που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στιγμή του σεισμού δραματική.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός θα επισκεφθεί την περιοχή.

Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων καθώς και η 3η ΕΜΑΚ. Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι άλλες ΕΜΑΚ της Επικράτειας.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι «πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή», ενώ συνέστησε στους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια. «Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση» πρόσθεσε.

Για μια περιοχή με πρακτικά ανύπαρκτη ιστορική σεισμικότητα μίλησε στο ίδιο κανάλι ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος. «Δεν γνωρίζουμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ιστορικό, ούτε τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με κάτι το πολύ σημαντικό» είπε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γιατί όπως είπε, ένας σεισμός 6 Ρίχτερ γίνεται πρακτικά οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν το αυτή ήταν η κυρία σεισμική δόνηση, αλλά «με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι στα όρια που θα περιμέναμε, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο σίγουρο για την ώρα». Υπενθυμίζοντας και την ύπαρξη ενός αρκετά σημαντικού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.