Επικαιρότητα

Σεισμική έξαρση στην Αργολίδα: 4,8 Ρίχτερ και άλλες επτά δονήσεις σε 80 λεπτά

«Ο Αργολικός Kόλπος δεν μπορεί να δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Βέβαια, πιο νότια έχουμε μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό που «ξύπνησε» την Πελοπόννησο και την Αττική
Protagon Team

Μια σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ «ξύπνησε» την Αττική και την περιοχή της Πελοποννήσου το πρωί της Τρίτης: το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 07:20 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 101 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. ΒΑ του Λεωνιδίου, στον Αργολικό Κόλπο.

Πρόκειται για μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, δήλωσε στον Real Fm ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Η δραστηριότητα στον Αργολικό Kόλπο είχε ξεκινήσει λίγες ώρες πιο πριν και συνεχίζεται ακόμη και τώρα», ανέφερε, και όντως: σε διάστημα 80 λεπτών μετά τον αρχικό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκαν άλλες επτά δονήσεις μεγέθους έως και 3,3 Ρίχτερ.

«Ο Αργολικός Kόλπος δεν μπορεί να δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα», προσέθεσε ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Βέβαια, πιο νότια έχουμε μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, όμως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια τέτοια πιθανότητα».

«Οπωσδήποτε όμως πρέπει να περιμένουμε, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την εξέλιξη. Οπως φαίνεται, από αυτή την ίδια περιοχή δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη λόγω του σεισμού.

Ο δήμαρχος  Εμμανουήλ Δολιανίτης ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για προληπτικούς λόγους και λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχή, αναφέροντας, στο Action 24, «κουνηθήκαμε και τρομάξαμε λίγο».