Φίλους και συμμάχους κάλεσε στο τηλέφωνο ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, σε μια πρώτη επαφή με τους ηγέτες με τους οποίους θα έχει την στενότερη επικοινωνία κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι, μεταξύ άλλων, η πρώτη επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο -τουλάχιστον σε επίπεδο φιλοφρονήσεων- τα πηγαίνουν αρκετά καλά.
Ο Τραμπ προγραμμάτιζε ακόμη τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ.
Μίλησε ακόμη και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντσο Αμπε, με τον οποίο είχαν συναντηθεί άτυπα στη Νέα Υόρκη και θα συναντηθούν -επίσημα πλέον- στην Ουάσινγκτον στις 10 Φεβρουαρίου.
Τουλάχιστον με την Μέρκελ και τον Πούτιν ο Τραμπ έχει ανοιχτά ζητήματα και διαφωνίες.
Ο Τραμπ είχε εκφράσει προεκλογικά τη διαφωνία για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, υπενθυμίζει το ABC, καθώς είχε μιλήσει για μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων» που ουσιαστικά καλεί τους τρομοκράτες σε μια χώρα. Τώρα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε ουσιαστικά να σφραγίσει τα δικά του σύνορα όχι απλά για μετανάστες και πρόσφυγες αλλά ακόμα και για ταξιδιώτες από χώρες που θεωρεί ύποπτες για σχέσεις με την τρομοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να αποφασίσει για το μέλλον των κυρώσεων κατά της Μόσχας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχει ταχθεί υπέρ μιας «πιο φιλικής πολιτικής» προς τη Ρωσία, αλλά μένει να αποσαφηνίσει πώς την εννοεί. Υπάρχει δε πάντα και η σκιά της ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει.