Ηταν 5 Απριλίου 2007 όταν το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», που μετέφερε 1.163 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος, προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών στη Σαντορίνη. Από το ναυάγιο υπήρξαν δύο θύματα, ο γάλλος τουρίστας Ζαν Κριστόφ Αλέν, 45 ετών, και η 16χρονη κόρη του, Μοντ, οι οποίοι αγνοούνται μέχρι σήμερα, καθώς δεν βρέθηκαν ποτέ οι σοροί τους.
Δεκαεπτά χρόνια μετά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου στην Καλντέρα της Σαντορίνης, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποχρεούνται, με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), να καταβάλουν δικαιώματα ναυαγίου για τη δεκαετία 2007-2017 ύψους 3.156.187 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους, ανεβάζοντας έτσι τον καταλογισμό περίπου στα 7 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, με δύο άλλες αποφάσεις του ΣτΕ διαγράφηκαν δικαιώματα ναυαγίου ύψους 2.077.557 ευρώ που είχαν καταλογιστεί στη ναυτική πράκτορα του κρουαζιερόπλοιου.
Από ποινικής πλευράς, αναφέρει το Protothema.gr, τον Μάρτιο του 2016 ο Αρειος Πάγος τελεσίδικα επικύρωσε τις πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές που είχαν επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά.
Επικύρωσε επίσης την ποινή φυλάκισης 36 μηνών που επιβλήθηκε στον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου και την ποινή φυλάκισης 24 μηνών που επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της Core Marine Limited, ενώ έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του ανθυποπλοιάρχου αξιωματικού υπηρεσίας της γέφυρας.
Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, εκτός των παραπάνω εκκρεμούν και άλλες αδίκαστες στην ουσία τους υποθέσεις, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου και το Εφετείο Πειραιώς έχουν αναστείλει την εκδίκασή τους μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για την αρμοδιότητα. Ολες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα ζητηθεί να συζητηθούν στο αρμόδιο ΣτΕ.