Σε θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Κάστρο του Ουίνδσορ το απόγευμα της Δευτέρας. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσε η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.
Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η εν λόγω συνάντηση αποτυπώνει το ενδιαφέρον του νέου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ελλάδα, με την ατζέντα να περιλαμβάνει πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος: από την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ανάπλαση στο Τατόι, που έχουν ως σημείο αναφοράς την έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία.
Υπενθύμισαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν πρόσκλησης του τότε διαδόχου του βρετανικού θρόνου, την έπαυλη Dumfries House και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και το κτήμα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν τότε οι δύο άνδρες είχε βρεθεί η ολιστική στρατηγική που είχε εφαρμόσει το Ιδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης και του κτήματος, που το περιβάλλει, για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων, καθώς και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο, ανοικτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το οποίο προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν –προ της συνάντησης– ο Πρωθυπουργός και ο βασιλιάς να συζητούσαν και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στις φωτογραφίες από τη συνάντηση που κοινοποίησε το πρωθυπουργικό γραφείο ήρθε να προστεθεί και η ακόλουθη, από τον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Twitter:
Αργότερα το ίδιο βράδυ, και με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις προκλήσεις καθ’ οδόν προς τις εκλογές, τη θέση της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και μία «δύσκολη» περιοχή, αλλά και για το όραμά του εν όψει της διεκδίκησης της νέας κυβερνητικής θητείας.
Τον Πρωθυπουργό προσκάλεσε στο LSE ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Κέβιν Φέδερστοουν.