Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε την Κυριακή στην Αίγυπτο για μια περιοδεία-αστραπή στη Μέση Ανατολή εν μέσω έξαρσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας, με την αμυδρή ελπίδα να χρησιμοποιήσει την επιρροή των ΗΠΑ στην προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις.
Η περιοδεία του αυτή, η οποία θα τον φέρει στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο, έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, αλλά γίνεται τη στιγμή που έχει αυξηθεί πολύ η ένταση.
Προηγήθηκε η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, όπου σκοτώθηκαν 10 Παλαιστίνιοι και στη συνέχεια ένοπλος Παλαιστίνιος σκότωσε επτά Ισραηλινούς έξω από συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν από πυρά σε άλλο περιστατικό, πάλι στην Ιερουσαλήμ.
Ακόμα, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων, και το Ισραήλ απάντησε με βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Το πρωί της Δευτέρας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την Τρίτη, θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Οπως ανέφερε ο Guardian, ο Μπλίνκεν θα ζητήσει να γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές για να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθει μια κάποια ηρεμία», δήλωσε πριν από το ταξίδι του.
Για τον ρόλο του διαμεσολαβητή προσφέρθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Νετανιάχου, την Κυριακή, τόνισε ότι «είναι ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα που θα τροφοδοτήσουν τη βία». Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεισφέρει στην επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς.
Πάντως, ειδικοί τόνισαν ότι ο Μπλίνκεν, στο ταξίδι του, το μόνο που θα μπορούσε να πετύχει είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην επαναληφθεί ο Μάιος του 2021, όταν Ισραηλινοί βομβάρδιζαν επί 11 ημέρες τη Γάζα και η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Τότε, η παρέμβαση της Αιγύπτου είχε επιφέρει ανακωχή ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Μπλίνκεν αναμένεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ για ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατό υπό την παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση, την πιο δεξιά-ακροδεξιά στην ιστορία του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Σάββατο βράδυ, εδώ και ένα μήνα, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώνονται στο Τελ Αβίβ, και σε άλλες πόλεις, για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Ενα ακόμα επίμαχο σημείο το οποίο θα τονίσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι η διατήρηση όσων ισχύουν για το ιερό τζαμί αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ, το οποίο θεωρείται ιερός τόπος και για τους Εβραίους, καθώς πιστεύεται ότι είναι χτισμένο στο σημείο όπου βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα.
Ο Γκάιθ αλ-Ομάρι, Παλαιστίνιος που εργάζεται στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, θεωρεί ότι «το ταξίδι είναι το μήνυμα», και ότι ο αμερικανός υπουργός θα επαναλάβει τις γνωστές αμερικανικές θέσεις χωρίς να προτείνει κάτι καινούργιο.
«Ο Μπλίνκεν θα ζητήσει από τον Αμπάς να κάνει περισσότερα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να είναι αυτά», είπε, σχετικά με τους Παλαιστινίους.
Το ταξίδι του Μπλίνκεν είναι μέρος της προσπάθειας του Μπάιντεν να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει δείξει ότι προτιμά τους Ρεπουμπλικανούς από τους Δημοκρατικούς. Οι σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν και οι καλύτερες, ενώ αντιθέτως με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν άριστες. Ο Τραμπ, μάλιστα, μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο συμμάχων όσο και αραβικών κρατών.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας του Μπάιντεν, είχε επισκεφτεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο, για να συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν για τα πυρηνικά, στην οποία ήταν αντίθετος ο δεξιός Νετανιάχου.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονη κινητικότητα σε πολύ υψηλό επίπεδο και τόσες επαφές με τους Ισραηλινούς, από την πλευρά της Ουάσινγκτον», είπε ο Αμερικανός Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, του Ιδρύματος Κάρνεγκι για την Διεθνή Ειρήνη και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με τον Νετανιάχου», είπε και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.