Η προσγείωση του «Οδυσσέα» στο φεγγάρι φέρνει στο προσκήνιο το κενό που υπάρχει στους κανόνες που διέπουν τη Σελήνη και γενικά το διάστημα.
Ενα τεράστιο άλμα για εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα σεληνιακά σύνορα, αναφέρουν οι Times.
Καθώς η Intuitive Machines γιόρταζε την επιτυχημένη προσγείωση του «Οδυσσέα», που βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία του «moonkind», οι δικηγόροι επέστησαν την προσοχή στο εξής ερώτημα: ποιος διοικεί το φεγγάρι;
«Οτιδήποτε μπορεί να γίνει στο φεγγάρι αυτή τη στιγμή», είπε η Μισέλ Χάνλον, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου για το Αεροπορικό και Διαστημικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.
«Ο νόμος λέει μόνο ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το φεγγάρι για ειρηνικούς σκοπούς και δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αυτό. Μπορεί βασικά κάποιος να πάει και να βάλει ό,τι θέλει στο φεγγάρι, αρκεί να μην είναι πυρηνικό όπλο».
Πόλεμος για δύο
Οταν ο ψυχροπολεμικός διαστημικός αγώνας άρχισε τη δεκαετία του 1950, υπήρχαν μόνο δύο υποψήφιοι. Η Σοβιετική Ενωση κέρδισε τις πρώτες μάχες, εκτοξεύοντας τον Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, σε τροχιά το 1957 και τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο, το 1961.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν το μετάλλιο του νικητή πηγαίνοντας το πλήρωμα του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969, με πέντε ακόμη επανδρωμένες προσγειώσεις σε Σελήνη να ακολουθούν.
Τώρα υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται πάνω σε σχέδια για εξερεύνηση, εγκατάσταση και ανάπτυξη του φεγγαριού — πολλές ως συνδυασμένη προσπάθεια υπό την αιγίδα του προγράμματος Artemis της NASA.
Διαφημιστικές πινακίδες
Η άνοδος ενός ισχυρού εμπορικού τομέα αλλά και η σκιά των γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων έχει ανανεώσει τον προβληματισμό για την ανάγκη διακυβέρνησης. Καθώς η εμπορευματοποίηση του διαστήματος επεκτείνεται, ποιος αποφασίζει εάν τα McDonald’s μπορούν να στήσουν μια διαφημιστική πινακίδα στη «Θάλασσα της Ηρεμίας»; Κανένας νόμος δεν το εμποδίζει προς το παρόν.
Ο «Οδυσσέας», του οποίου οι πελάτες περιλαμβάνουν επίσης πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχει ήδη δημιουργήσει την πρώτη διαφήμιση στο φεγγάρι: ήδη εμφανίζεται το λογότυπο της Columbia Sportswear, της οποίας το ύφασμα αντανακλά τη θερμότητα και βοηθά στην προστασία της προσεδάφισης από τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του διαστήματος.
Τι προβλέπει η συνθήκη του 1967
Η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, που διαπραγματεύθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη, απαιτεί από τους 114 υπογράφοντες να δείχνουν τον δέοντα σεβασμό ο ένας στον άλλον και να ασκούν υπευθυνη δραστηριότητα στο διάστημα.
Η Χάνλον είπε ότι η συνθήκη έχει «τόσα πολλά κενά» και πρόσθεσε: «Η ιδέα της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στο φεγγάρι, για παράδειγμα, είναι καλή γιατί και μόνο να περάσεις πολύ κοντά από τη δραστηριότητα κάποιου άλλου θα μπορούσε να την καταστρέψει λόγω της φύσης του ρεγολίθου (χαλαρός βράχος και σκόνη)». Για παράδειγμα, είπε, ο πρώτος που θα προσγειωθεί θα μπορούσε να απαιτήσει μια ζώνη ασφαλείας 20 μιλίων.
Οι Συμφωνίες «Αρτεμις» υπό την ηγεσία της NASA, μια μη δεσμευτική συμφωνία που ορίζει αρχές για την ασφαλή, ειρηνική, ευημερούσα χρήση του διαστήματος, έχουν υπογραφεί από 35 χώρες, εξαιρουμένων της Ρωσίας και της Κίνας.
Σενάρια γαι το μέλλον
Στο συνέδριο Commercial Space Transportation Conference στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, η Παμ Μελρόι, αναπληρώτρια διαχειρίστρια της NASA και αστροναύτης, επικαλέστηκε την επιστημονική φαντασία για να προειδοποιήσει ότι το μέλλον της διακυβέρνησης του διαστήματος απαιτεί προσεκτική επιμέλεια.
Συγκρίνοντας τη δημοκρατική κυβέρνηση του Star Trek με την αυταρχική νομοθετική εξουσία και λειτουργία του Star Wars και τις αντιμαχόμενες φατρίες που απεικονίζονται στη σειρά επιστημονικής φαντασίας The Expanse, ρώτησε: «Τι θέλουμε: την Ενωμένη Ομοσπονδία Πλανητών ή την Αυτοκρατορική Γερουσία; Ή, Θεός φυλάξοι, The Expanse;»