Οσο κι αν υποστήριξαν την Κάμαλα Χάρις, τελικά οι φωνές των Τέιλορ Σουίφτ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Αμέρικα Φεράρα, Ρόμπερτ ντε Νίρο και Μπράιαν Κράνστον δεν εισακούστηκαν | REUTERS/ Shutterstock / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Σε πανικό οι χολιγουντιανοί υποστηρικτές της Χάρις

Αστέρες του κινηματογράφου όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και η Γούπι Γκόλντμπεργκ είναι συντετριμμένοι από τη νίκη του Τραμπ. Πλέον φοβούνται για τυχόν επίθεση του νέου Λευκού Οίκου στον κλάδο του θεάματος
Protagon Team

Το Χόλιγουντ προετοιμάζεται για τη δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω φόβων ότι ένας εμπορικός πόλεμος εναντίον του θα μπορούσε να καταστρέψει τις δραστηριότητές του – και οι απειλές για αντίποινα ίσως το οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία.

Η βιομηχανία του θεάματος είναι ένα προπύργιο της φιλελεύθερης πολιτικής, όπως επισημαίνουν οι Times του Λονδίνου, με πολλούς επωνύμους να διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά και ακραία υποστήριξη στην αποτυχημένη εκστρατεία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο.

Κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ, αλλά και της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι ηθοποιοί Μπράιαν Κράνστον και Ρόμπερτ ντε Νίρο και οι μουσικοί Μπρους Σπρίνγκστιν και Τέιλορ Σουίφτ, συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική καμπάνια των Δημοκρατικών, ενώ η περιφρόνηση της ηθοποιού και παρουσιάστριας Γούπι Γκόλντμπεργκ για τον Τραμπ ήταν τέτοια που δεν μπορούσε καν να προφέρει το όνομά του στην εκπομπή της την επομένη των εκλογών.

Η αποφασιστική νίκη του Τραμπ δεν προκάλεσε μόνο πλήγμα στο ηθικό τους, αλλά θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στα εμπορικά κέρδη του Χόλιγουντ, σε μια εποχή που μερικά από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Η βιομηχανία του θεάματος τελεί υπό καθεστώς πανικού, ειδικά από τη στιγμή που κατάλαβε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δεν συμμερίζεται την ιδεολογία της.

Οι αστέρες του κινηματογράφου ανησυχούν ήδη για τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στην απήχηση των δημιουργικών ιδεών τους, την ώρα που στις αίθουσες συνεδριάσεων τα στελέχη αρχίζουν να ανησυχούν για το πόσο οι σχεδιαζόμενοι δασμοί της νέας κυβέρνησης θα επηρεάσουν τα διεθνή τους συμφέροντα. Αν οι δασμοί επιβληθούν, χώρες όπως η Κίνα αναμένεται να απαντήσουν με αντίποινα, απαγορεύοντας την εισαγωγή ταινιών και σειρών από τις ΗΠΑ.

Αυτό θα διέκοπτε μια ζωτικής σημασίας ροή εσόδων του Χόλιγουντ και θα εμπόδιζε την παρουσία του σε αναπτυσσόμενες αγορές, που είναι τόσο αναγκαίες για την ανάπτυξή του. Τα μεγάλα στούντιο, όπως η Warner και η Disney, διαθέτουν θεματικά πάρκα σε πόλεις όπως η Σανγκάη. Η παραγωγή περιεχομένου μυθοπλαστικής ψυχαγωγίας είναι μόνο μία μικρή φέτα των εσόδων τους.

Η πρώτη προεδρία του Τραμπ ήταν τραυματική για τους φιλελεύθερους επώνυμους, που εξοργίστηκαν από τις πολιτικές του για τα πάντα – από τα δικαιώματα των τρανς ατόμων μέχρι το περιβάλλον. Για τις επιχειρήσεις των στούντιο, ωστόσο, υπήρχαν και οφέλη από αυτές τις πολιτικές. Ο Τραμπ εισήγαγε μια τεράστια φορολογική μείωση, κατεβάζοντας τους εταιρικούς συντελεστές από το 35% στο 21% – με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό.

Κάποιοι στο Χόλιγουντ έχουν, μάλιστα, δηλώσει ότι θα καλωσόριζαν έναν πρόεδρο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ερωτηθείς το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros Discovery, είπε ότι θα είναι σημαντικό ο νικητής να αφήσει ελεύθερο πεδίο δράσης στις επιχειρήσεις – ειδικά στις απορυθμίσεις στον κλάδο, που ευνοούν τις μεταξύ τους ενοποιήσεις.

Η νίκη του Τραμπ μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημιουργική παραγωγή του Χόλιγουντ. Παρά το εξαιρετικό καστ της και την αποθέωση που γνώρισε από τους κριτικούς, η ταινία «The Apprentice», για την άνοδο του Τραμπ στο real estate της Νέας Υόρκης –η οποία περιλάμβανε και μια σκηνή βιασμού της συζύγου του από τον ίδιο– δυσκολεύτηκε να βρει διανομή στις αίθουσες, και όταν κυκλοφόρησε, τον περασμένο μήνα, είχε απογοητευτικές εισπράξεις.

Η απόφαση που επέβαλε ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος στην εφημερίδα συμφερόντων του, Washington Post, να μην υποστηρίξει δημόσια κανέναν από τους δύο υποψηφίους για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντανακλά τα άλλα συμφέροντα του επιχειρηματία, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Amazon Prime, εταιρεία με σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο Χόλιγουντ.

Μια άλλη παράμετρος της εκλογής Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης –κάποια εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από την ίδια επιχειρηματική ομπρέλα με χολιγουντιανά στούντιο όπως το CNN και η Warner– είναι ο ελλοχεύων κίνδυνος της αυτολογοκρισίας. Εταιρείες με τεράστιες επενδύσεις ίσως να μην τολμήσουν να προκαλέσουν την οργή του Τραμπ, οδηγώντας έτσι σε μια ψυχροπολεμική κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ.

Ηδη ορισμένοι επώνυμοι του Χόλιγουντ έχουν ορκιστεί να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ για να μη ζήσουν κάτω από ένα δεύτερο τραμπικό καθεστώς. Η σταρ της «Μπάρμπι», Αμέρικα Φεράρα, φέρεται να ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σερ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα εγκατέλειπε και αυτή τις ΗΠΑ.

Το μέγεθος της απόγνωσης που αισθάνεται το Χόλιγουντ ήταν εμφανές στους μονολόγους των κωμικών τηλεπαρουσιαστών τη βραδιά των εκλογών. Ο Τζίμι Κίμελ πάλευε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στην εκπομπή του, λέγοντας: «Αυτή ήταν μια τρομερή βραδιά για τις γυναίκες, για τα παιδιά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους μετανάστες που κάνουν αυτή τη χώρα να λειτουργεί».

Ωστόσο, κάποιοι στο Χόλιγουντ έχουν υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Η Ενωση Παραγωγών Κινηματογραφικών Ταινιών, η οποία ασκεί λόμπι για λογαριασμό των μεγάλων στούντιο, συνεχάρη τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς για τις νίκες τους. Ομως το γενικότερο κλίμα στην κινηματογραφική βιομηχανία είναι απαισιόδοξο. Τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το Χόλιγουντ, καθώς οι επενδυτικές διαθέσεις είναι από διστακτικές έως ανύπαρκτες.