Φλόγες και καπνός αναδύονται από το πετρελαιοφόρο «Sounion» με ελληνική σημαία, το οποίο καίγεται από τις 23 Αυγούστου, στην Ερυθρά Θάλασσα, ύστερα από επίθεση των Χούθι | EUNAVFOR ASPIDES/Handout via Reuters
Επικαιρότητα

Σε οικολογική βόμβα απειλεί να μετατραπεί το «Sounion»

Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου και αποτελεί τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ναυτιλίας. Οποιαδήποτε διαρροή από το πλοίο μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες στην καταγεγραμμένη Ιστορία
Protagon Team

Οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν σε ρυμουλκά και πλοία διάσωσης την πρόσβαση στο χτυπημένο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν οι αντάρτες της Υεμένης στο υπό ελληνική σημαία πλοίο την περασμένη εβδομάδα.

Το δεξαμενόπλοιο «Sounion», γράφει ο Guardian, μεταφέρει 150.000 τόνους, ή ένα εκατομμύριο βαρέλια, αργού πετρελαίου και αποτελεί τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ναυτιλίας. Οποιαδήποτε διαρροή από το πλοίο μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες στην καταγεγραμμένη Ιστορία.

«Πολλές χώρες ζήτησαν προσωρινή ανακωχή, προκειμένου να εισέλθουν ρυμουλκά και πλοία διάσωσης στην περιοχή του συμβάντος», είπε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι Χούθι είχαν συναινέσει στο αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη «ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, αρνήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου ότι θα υπάρξει προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας στο Reuters ότι η ομάδα συμφώνησε να επιτρέψει τη ρυμούλκηση του πετρελαιοφόρου «Sounion», μόνο όταν πολλές διεθνείς αντιπροσωπείες ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε την Τρίτη ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να στείλει δύο ρυμουλκά για να βοηθήσει στη διάσωση του «Sounion», αλλά οι Χούθι απείλησαν να τους επιτεθούν.

Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι «η αποτυχία παροχής βοήθειας και αποφυγής πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα προέρχεται περισσότερο από αμέλεια ορισμένων χωρών, παρά από ανησυχίες για την πιθανότητα να στοχοποιηθούν».

Το «Sounion» στοχοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από πολλαπλά βλήματα στα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης. Εως τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για διαφυγή πετρελαίου από το πλοίο, αλλά την Τετάρτη, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ερυθρά Θάλασσα είπε ότι δεν έχει παρατηρηθεί πετρελαιοκηλίδα στα νερά κοντά στο δεξαμενόπλοιο.

Η αποστολή της ΕΕ, που ονομάζεται «Ασπίδες», πρόσθεσε ότι το «Sounion» είναι αγκυροβολημένο και δεν παρασύρεται από τα ρεύματα.

Ομως, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το δεξαμενόπλοιο εξακολουθούσε να καίγεται στην Ερυθρά Θάλασσα και φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου.

Οι Χούθι, που ελέγχουν τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Σε περισσότερες από 70 επιθέσεις, έχουν βυθίσει δύο πλοία, κατέλαβαν ένα άλλο, ενώ τουλάχιστον τρεις ναυτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους.