Λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 γερμανικών κρατιδίων σχετικά με την παράταση του lockdown, όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τα πρώτα βασικά σημεία. Αυτό προκύπτει από την πρόταση ενοποιημένου ψηφίσματος, στην οποία αναφέρεται η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων Business Insider.
Σύμφωνα με αυτήν, το lockdown, το οποίο θα διαρκoύσε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου. Από πότε θα ισχύει αυτό, είναι ακόμα ανοιχτό, «αλλά πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα».
Επίσης, στο μέλλον, δεν θα επιτρέπεται η χρήση κοινής μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ψώνια και στις λειτουργίες (των εκκλησιών), αλλά μόνο χειρουργικές ή μάσκες FFP2.
Οι προηγούμενοι περιορισμοί του social distancing θα παραμείνουν σε ισχύ και σε αντίθεση με τα αρχικά σχέδια της καγκελαρίας, δεν θα ενισχυθούν. Θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται συναντήσεις με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό. Ωστόσο, ο αριθμός των νοικοκυριών πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερός και πιο μικρός.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είχε δει το πρακτορείο Reuters νωρίτερα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, το Βερολίνο θέλει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown. Επίσης προτείνεται η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα εκπονήσει το σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα με ασφάλεια και «με δίκαιο τρόπο».
Οι νεκροί ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 989, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχει υποχωρήσει λίγο. Ωστόσο οι ιολόγοι ανησυχούν για την πιθανότητα εξάπλωσης περισσότερων παραλλαγών του ιού.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται αρκετές εβδομάδες τώρα ή παγιώνεται και αυτό είναι καλό. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ επιθετικό, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ.
Όπως είπε ο ίδιος, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ήδη ισχύει σε ορισμένα κρατίδια, περιλαμβανομένων της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θα τεθεί υπό συζήτηση, αλλά θεωρείται απίθανο να επιβληθεί παντού. «Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα κρατίδια θα θελήσουν να αποφασίσουν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων στο καθένα τους», είπε ο Μίλερ.
Ο δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας τόνισε ότι το επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η ενίσχυση της τηλεργασίας.
«Υπάρχουν κάποιοι χώροι παραγωγής όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι τα κρατίδια σκοπεύουν να υποχρεώνουν τους εργοδότες να δικαιολογούν γιατί απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων.