Εργαζόμενος ως φύλακας καραντίνας σε συγκρότημα κατοικιών στη Γουχάν της Κίνας | Shuttestock
Επικαιρότητα

Σε lockdown μεγάλο τμήμα της Γουχάν, τρία χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα

Με μόλις 240 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 τις τελευταίες 14 ημέρες, ενεργοποιήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πόλη της Κίνας. Συνολικά, στη χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων ανακοινωθήκαν την Πέμπτη 1.000 κρούσματα, τα οποία προκάλεσαν πανικό
Protagon Team

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων του κορονοϊού τέθηκαν την Πέμπτη στη Γουχάν της Κίνας, την πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 1.000 νέα κρούσματα Covid-19 σε εθνικό επίπεδο, ένας μέτριος απολογισμός σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδες την ημέρα που οδήγησαν τη Σαγκάη σε πλήρες lockdown πριν από μερικούς μήνες, αλλά αρκετός για να ενεργοποιήσει περισσότερους περιορισμούς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Γουχάν ανέφερε κατά μέσο όρο 20 έως 25 νέες μολύνσεις την ημέρα αυτή την εβδομάδα, ενώ συνολικά έχει καταγράψει 240 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες.

Οι τοπικές αρχές διέταξαν περισσότερα από 800.000 άτομα στην περιοχή Χανιγιάνγκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ενώ ανέστειλαν την πώληση χοιρινού κρέατος σε διάφορες περιοχές της πόλης, καθώς εργαζόμενος σε τοπική αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η Γκουανγκζού, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, επέβαλε επίσης περιορισμούς την Πέμπτη σε δρόμους και γειτονιές και έδωσε οδηγία στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι νέες περιοχές θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου, σε μια αναζωπύρωση του Covid που συνεχίστηκε για τέταρτη εβδομάδα.

Στην πόλη Ζινίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κινχάι, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για ελλείψεις τροφίμων και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, καθώς οι υγειονομικές αρχές στην πόλη των 2,5 εκατ. κατοίκων αγωνίστηκαν για να περιορίσουν την αναζωπύρωση του Covid στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα παρέμεινε μικρός συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως, αλλά τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα περιορισμού κατά της παραλλαγής Ομικρον έχουν επιβαρύνει πολύ τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και έχουν προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.