«Ελεύθερα» και πάλι τα αντιβιοτικά στα ράφια των φαρμακείων | Intime
Επικαιρότητα

Παράταση την πρώτη μέρα εφαρμογής του πήρε ο νόμος για την πώληση αντιβιοτικών

Ελεύθερα και χωρίς συνταγή ιατρού θα συνεχίζουν να αγοράζουν, μέχρι νεωτέρας, όποια και όση αντιβίωση επιθυμούν οι πελάτες των φαρμακείων, καθώς ο νόμος που ρύθμιζε τη χορήγηση της εν λόγω κατηγορίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί για... τεχνικούς λόγους
Γιάννης Δεβετζόγλου

Μόλις λίγες ώρες διήρκεσε η εφαρμογή του νόμου για τη χορήγηση αντιβιοτικών αυστηρά με συνταγή ιατρού (εδώ).

Ο λόγος είναι ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), δηλαδή το σύστημα μέσω του οποίου οι γιατροί θα έπρεπε να «γράφουν» τις ειδικές συνταγές για τις αντιβιώσεις, δεν ήταν έτοιμο.

Επίσης, στο σύστημα δεν έχουν ενταχθεί διάφορες ομάδες υγειονομικών που έχουν νομικό δικαίωμα συνταγογράφησης αντιβιοτικών, όπως είναι οι οδοντίατροι.

Εκτός από την ανετοιμότητα του ηλεκτρονικού συστήματος, δεν είχαν ενημερωθεί για την εφαρμογή του νόμου ούτε οι γιατροί ούτε οι φαρμακοποιοί.

Διευκρινίζεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε πριν από περίπου τρεις μήνες, όμως δεν εφαρμόστηκε λόγω του πανδημικού κύματος. Η ημερομηνία εφαρμογής του ήταν η Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Το πρόβλημα «ανακάλυψε» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ενημερώθηκε ότι ο νόμος αποφασίστηκε να «ανασταλεί» μέχρι νεωτέρας.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«Επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του διαψεύδει τον κ. Βαλτά και κάνει λόγω για «καθυστέρηση από την πλευρά της ΗΔΙΚΑ, η οποία φέρνει μία μικρή παράταση στην εφαρμογή».

Εντονη είναι η αντίδραση των γιατρών στην ανακοίνωση των φαρμακοποιών, οι οποίοι αναφέρουν ότι πώς «με δεδομένο ότι στον νόμο του Φεβρουαρίου προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή, όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή, αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, εφαρμόζοντας άμεσα τον νόμο».

Στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει επίσης ότι θεωρεί αδιανόητο «οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των, προηγούμενων κυβερνήσεων, που έμειναν στα χαρτιά».