Στην επιχείρηση πήραν μέρος καραμπινιέροι και αστυνομικοί από άλλες χώρες (φωτογραφία αρχείου) | EPA/DONATO FASANO
Επικαιρότητα

Σε Lamborghini και Rolex πήγαν 600 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης – 20 συλλήψεις σε τέσσερις χώρες

Εγκληματική οργάνωση έστησε εικονικές εταιρείες σε Ιταλία, Σλοβακία, Αυστρία και Ρουμανία και χρησιμοποίησε άτομα με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, υποτίθεται για έργα που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών
Protagon Team

Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το Tαμείο Aνάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί των μονάδων απάτης και της οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για μια φερόμενη εγκληματική οργάνωση που θεωρείται ύποπτη για απάτη ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία απέσπασαν από το μερίδιο της Ιταλίας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως έγραψε το Politico, η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις, κατάσχοντας και δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ταμείου της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, με 191,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό πίεση για να τηρήσει τις προθεσμίες του ταμείου για τις δαπάνες και την ολοκλήρωση των έργων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η απάτη πραγματοποιήθηκε από εγκληματική οργάνωση που περιελάμβανε επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι οποίοι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία εξέτασε τις ύποπτες συναλλαγές και εντόπισε «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν «εκλεπτυσμένο μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα συνδικάτα του εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο επιδέξια στην απόσπαση κονδυλίων που διανέμονται από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση.

Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές πηγές εισοδήματος, όπως η εκβίαση και η ληστεία, προς όφελος της τσέπης των επιδοτήσεων της ΕΕ, που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις της Πέμπτης λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη συμμετοχή των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

Ο αριθμός των ερευνών για απάτες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκτησης της ΕΕ, αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023, έγραψε η EPPO -η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ- στην ετήσια έκθεσή της.

Πέρυσι, ξεκίνησαν περισσότερες από 200 έρευνες απάτης που αφορούσαν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο αξίζει περισσότερα από 800 δισ. ευρώ.

Το 2022, όταν η εκταμίευση των μετρητών βρισκόταν στα πρώτα της στάδια, ξεκίνησαν μόλις 15 έρευνες. Οι έρευνες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύουν περίπου το 15 % του συνόλου των ερευνών για απάτη που χειρίζεται η EPPO.

Η Ιταλία τελεί υπό ιδιαίτερη παρακολούθηση από τους εισαγγελείς για τη διαχείριση των χρημάτων του ταμείου, με 179 εκκρεμείς έρευνες σχετικά με τη χρήση των μετρητών.

Οι απατεώνες από όλο το μπλοκ δημιουργούν εικονικές εταιρείες ή δωροδοκούν δημοσίους υπαλλήλους σχεδόν στο ένα τέταρτο όλων των υποθέσεων που εξετάζονται, ανέφεραν οι ευρωπαίοι εισαγγελείς στην ετήσια έκθεσή τους.