Πυκνώνει ο κόσμος στο Σύνταγμα | INTIMEnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Σε κλοιό η Αθήνα από τους αγρότες

Πάνω από 2.000 Κρητικοί έδωσαν μια πρώτη γεύση από τι θα επακολουθήσει – Σκηνές απείρου «κάλλους» στο κέντρο με αγρότες να κυνηγούν τα ΜΑΤ – Καθ’ οδόν και οι άλλοι από τα 68 μπλόκα
Protagon Team

Ηταν δεδομένο εξ αρχής πως η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, με ή χωρίς τρακτέρ, δεν θα ήταν μια εύκολη επιχείρηση για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ηδη από τις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Συντάγματος γέμισε από χιλιάδες αγρότες (και την… αντιπροσωπεία των 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας) που διαδήλωναν ειρηνικά μεν, αλλά σε πραγματικά εκρηκτικό κλίμα και υπό ψιλόβροχο. Ηδη έχουν στηθεί σκηνές, αφού σχεδιάζουν να μείνουν εκεί τουλάχιστον 48 ώρες. Τυπικά το συλλαλητήριο έχει ολοκληρωθεί και έχει αρχίσει σταδιακή αποχώρηση διαδηλωτών και τρακτέρ από την πλατεία. Το νέο ραντεβού είναι για τις 17.00 του Σαββάτου, ενώ αναμένονται περισσότεροι αγρότες που θα φτάσουν με πούλμαν και από άλλα μπλόκα.

Παράλληλα, συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος έκαναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας (που παρακολουθεί διακριτικά), στην πλατεία βρέθηκαν περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνέχιζαν να πηγαίνουν και άλλοι διαδηλωτές. Σημειώνεται ότι στον χώρο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες άναψαν φωτιά με ξερά κλαδιά και υπήρξε διαβούλευση για το πώς θα γινόταν η αλλάγή φρουράς από τους τσολιάδες.

Οταν τα τρακτέρ «όργωσαν» το κέντρο της Αθήνας

Η εμφάνιση των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της αγροτικής κινητοποίησης, ήταν ένα πραγματικά ξεχωριστό στιγμιότυπο στην πρωτεύουσα. Βασικά, ήταν ασυνήθιστο, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Ανοιξαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί, εννοείται, λόγω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών.

Ανοιχτός είναι και ο κόμβος του Μαρκόπουλου και τα διόδια των Αφιδνών.

Η μάχη της κατσούνας

Ηδη από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η έλευση 2.000 πλέον αγροτών από την Κρήτη, έδωσε τον τόνο των κινητοποιήσεων. Από το λιμάνι του Πειραιά, οι αγρότες δεν έχασαν ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο και πήγαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου κρατώντας τις παραδοσιακές μαγκούρες τους (κατσούνες) προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο. Ωστόσο, εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το υπουργείο.

Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να ανάψει η φωτιά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους αγρότες και τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι αγρότες πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες προς το κτίριο και τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά.

Λίγο νωρίτερα, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις με αγρότες να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη Κρητικοί έμαθαν ότι η αστυνομία μπλοκάρει ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα στην πλατεία Καραϊσκάκη και ξεκίνησαν για εκεί τρέχοντας. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, όπου μπροστά έτρεχαν άντρες των ΜΑΤ και αρκετά πιο πίσω αγρότες τους κυνηγούσαν με τις κατσούνες!

Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εξοργισμένοι πέταξαν ντομάτες, πορτοκάλια και άναψαν καπνογόνα. «Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», φώναζαν οι αγρότες στους αστυνομικούς.

Ακόμη και με μάσκες για τα χημικά ήταν εφοδιασμένοι οι αγρότες (SOOC)

Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν φτάσει νωρίτερα στην πλατεία Βάθη, στο υπουργείο, με τις κατσούνες (τις κρητικές μαγκούρες) στα χέρια, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να φτάσουν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Στο κτίριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπε να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. «Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι με τα ΜΑΤ μπροστά από το υπουργείο. Φορούν μάσκες και είναι έτοιμοι να μας ψεκάσουν. Εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά», δήλωναν οι αγρότες έξω από το υπουργείο.

Η στιγμή που οι αγρότες ρίχνουν ντομάτες στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (SOOC)

Με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρ’ τε πίσω τον νόμο λαιμητόμο» οι περίπου 2.000 αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο έφτασαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα.

«Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», διαμαρτυρόντουσαν οι αγρότες από την Κρήτη και δήλωναν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λέγανε.

Η οργή της κατσούνας. Θύματά της οι άνδρες των ΜΑΤ που φυλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Εγιναν τέσσερις προσαγωγές για τα επεισόδια

Ντομάτες και χειροπέδες. Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη, όπου ήταν συγκεντρωμένοι αγρότες από την Κρήτη. Η κατάσταση στη συνέχεια ηρέμησε, με τους αγρότες αρχικά να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

 

Από νωρίς έξω από το υπουργείο είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ (SOOC)

Ερχονται και άλλοι από τα μπλόκα

Ολα αυτά συνέβησαν ενώ αναμένονταν στην πρωτεύουσα οι αγρότες από 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Καθ’ οδόν ήταν και οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι όδευσαν στην πρωτεύουσα με αγροτικά και λεωφορεία.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση σταμάτησε τα τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως κατήγγειλε το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούσαν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών (SOOC)

Λίγο μετά τις 10:30, αφού ενημερώθηκαν για τα επεισόδια στην Αθήνα, οι αγρότες της Πελοποννήσου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα τρακτέρ τους στον Ισθμό και να κινηθούν με αγροτικά και λεωφορεία.

Στο μπλόκο του Καλαμακίου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες που ολοένα αυξάνονταν, καθώς κατέφταναν διαρκώς στο σημείο πούλμαν, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Η αστυνομία επέτρεπε μόνο στα πούλμαν και τα αγροτικά αυτοκίνητα να περνάνε ενώ ενισχυμένες δυνάμεις της βρισκόντουσαν και στα διόδια της Ελευσίνας.

Η κινητοποίηση έχει ξεκινήσει και ο εν λόγω αγρότης παίρνει δύναμη με λίγη τσικουδιά (SOOC)

Από το μπλόκο της Νίκαιας ταξίδεψαν για Αθήνα δεκάδες πούλμαν με αγρότες και ένα κονβόι 20 οχημάτων.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην Ομόνοια όπου υπήρξε προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπως προβλεπόταν στήθηκαν σκηνές και ειδικές κατασκευές για να φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Κρητικοί αγρότες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (SOOC)

Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών ανοιχτά ήταν από το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη με τους αγρότες να ανακοινώνουν ότι θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι της ΠΑρασκευής. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Οπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

«Ναι» σε 17 τρακτέρ

Επετράπη, ύστερα απο διαπραγματεύσεις, η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό, με συγκεκριμένους όρους, αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά.

Αποστόλου: «Τα επεισόδια είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών»

Ο Βαγγέλης Αποστόλου βρήκε την εξήγηση. Για τα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ Κρητικών αγροτών και ανδρών των ΜΑΤ μίλησε προσερχόμενος στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός.

«Τα επεισόδια είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές και ευτυχώς που δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Οφείλουν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών να απομονωνόσουν και να καταδικάζουν αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Είναι κρίμα να προστεθούν τέτοιες μαύρες σελίδες στην ιστορία του αγροτικού κινήματος.

Επεισόδια στο Χαϊδάρι μεταξύ ΜΑΤ και αγροτών

Γύρω στη 1 το μεσημέρι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Χαϊδάρι μεταξύ των ΜΑΤ και των αγροτών από την Πελοπόννησο που προσπάθησαν να φτάσουν στην Αθήνα. Η αστυνομία δεν επιτρέπει στους αγρότες να περάσουν με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ για να μπουν στην Αθήνα. Οι αγρότες από την πλευρά τους επέμειναν και τότε άρχισαν επεισόδια. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών παρά το γεγονός ότι στο σημείο υπήρχαν και αυτοκίνητα που δεν μετείχαν στις κινητοποιήσεις, απλώς έτυχε να περνούν από την περιοχή.

Η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, έμεινε κλειστή, με τα ΜΑΤ και τους αγρότες να έχουν παραταχθεί απέναντι.

Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές

Στην Αθήνα θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες, οι οποίοι ήρθαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην πρωτεύουσα να διαμαρτυρηθούν για το Ασφαλιστικό και τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι αγρότες που έφτασαν, μαζί με αυτούς που βρίσκονται καθ’ οδόν για την Αθήνα, αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν στην πρωτεύουσα και να αναχωρήσουν το πρωί της Κυριακής. Από νωρίς, μάλιστα, έστησαν τις σκηνές τους στο Σύνταγμα καθώς επίσης και χημικές τουαλέτες.