Φωτογραφία αρχείου | INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης για τον στρεπτόκοκκο η Ηλεία

Επιστήμονες του ΕΟΔΥ διερευνούν τέσσερα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα. Ο ένας θάνατος αφορά τον 48χρονο που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι πέθανε από τσίμπημα αράχνης
Protagon Team

Τέσσερα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου – τα δύο θανατηφόρα – καταγράφει μέσα σε λίγες ημέρες η περιοχή της Ηλείας που τίθεται σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης. Ηδη επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται στην περιοχή για τη συλλογή στοιχείων.

Ολα άρχισαν μετά την διαπίστωση ότι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και όχι το τσίμπημα της καφέ αράχνης ήταν η αιτία θανάτου του 48χρoνου άνδρα που πέθανε ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του Πύργου.

Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεση που υπογράφει για τον 48χρονο αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος. Ο ασθενής πράγματι είχε σημεία δήγματος στο μηρό, αλλά ό,τι ήταν αυτό που τον τσίμπησε / δάγκωσε δεν ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατό του.

Το δεύτερο κρούσμα αφορά επίσης σε επισκέπτη της Ηλείας και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης, ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι ο ασθενής αυτός μεταφέρθηκε το Σάββατο στο νοσοκομείο και ενώ βρισκόταν ήδη σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με το ιστορικό του.  Οι γιατροί του νοσοκομείο Πύργου, αφού τον εξέτασαν διαπίστωσαν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάστασή του και τον παρέπεμψαν στην Πάτρα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, όπου λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από σηπτικό σοκ.

Σήμερα νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό του Ρίου δύο ακόμη ασθενείς με στρεπτοκοκκική λοίμωξη, οι οποία φαίνεται να έχουν ομαλή εξέλιξη και πιθανότατα θα λάβουν εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημείωνεται ότι τα τέσσερα περιστατικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Ωστόσο, στην Ηλεία βρίσκεται κλιμάκιο ειδικών του ΕΟΔΥ. Ξεκίνησε τυχαιοποιημένη λήψη δειγμάτων σε περιστατικά του νοσοκομείου ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει και σε ποια έκταση διασπορά της μικροβιακής λοίμωξης. Εχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση για διάγνωση τυχόν άλλων περιστατικών, οι λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων της περιοχής που εφημερεύουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν το βακτήριο χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο, μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτές μπορεί να προκύψουν όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία.