Οπως είχε προαναγγείλει από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των όσων συνέβησαν με την καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό στη Μόρια (εδώ).
Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για τέσσερις μήνες, δηλαδή ως τις 9 Ιανουαρίου 2021!
Η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά ήταν η ακόλουθη:
«Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις (4) μήνες».
Πρακτικά η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας βοηθά τις τοπικές αρχές να επισπεύδουν τα χρονοδιαγράμματα που κανονικά ορίζει ο νόμος για τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης των ζημιών. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για απευθείας αναθέσεις εργολαβιών ώστε να επαναλειτουργήσουν οι δομές των ΚΥΤ.
Στον τελευταίο νόμο (Ν. 4662/2020) που ψήφισε η ελληνική Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο σχετικά με τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων αναφέρεται (στο αρ. 25) σχετικά με την κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας:
1. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Τυχόν ειδικότερα ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκάστοτε συναρμόδιου Υπουργού.
2. Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές αίρεται αυτοδικαίως με την πάροδο εξαμήνου, δύναται δε να ανανεώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης, καθώς και με ειδική αιτιολογία για τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.