Επικαιρότητα

Παγκόσμιο σοκ μετά τις επιθέσεις κατά των Κοπτών στην Αίγυπτο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Αμπντούλ Φατάζ αλ Σίσι σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή του ISIS στο εσωτερικό. Σοκάρουν τα βίντεο με τον καμικάζι στην Αλεξάνδρεια
Protagon Team

Ισως είναι νωρίς να γνωρίζουμε αν η φονική διπλή επίθεση κατά των Κοπτών στην Αίγυπτο βάλει για τα καλά τη χώρα στο κάδρο της τρομοκρατίας, είναι όμως μια τραγική υπενθύμιση της καταπίεσης και των επιθέσεων που υφίσταται η θρησκευτική μειονότητα, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνεί θύματα από επιθέσεις εναντίον της.

Η χώρα, με απόφαση του προέδρου Αμπντούλ Φατάζ αλ Σίσι, κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα τις Αρχές να κάνουν συλλήψεις και να προχωρήσουν σε κατ’οίκον έρευνες χωρίς εντάλματα. Τυπικά χρειάζεται και η έγκριση του Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της, η οποία είναι μάλλον δεδομένη.

Μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας που συγκάλεσε ο Σίσι την Κυριακή, ο πρόεδρος έκανε λόγο για πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και προειδοποίησε ότι θα είναι «μακρύς και οδυνηρός».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα νόμιμα μέτρα για την εφαρμογή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αν και σε μία χώρα όπου η δίωξη πολιτικών αντιφρονούντων είναι συχνή, η διαβεβαίωση μπορεί και να απλά τυπική.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, έχει φτάσει στους 44 νεκρούς.

Η πρώτη έκρηξη έγινε στην Τάντα, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου σκοτώθηκαν 27 άτομα.

Λίγο αργότερα, παρόμοια επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια άφησε 17 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα άτομο πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω του.

Δεν ήταν η πρώτη επίθεση του ΙΚ κατά των Κοπτών. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο 25 άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο  κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Πολλά μικρότερης κλίμακας περιστατικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ενάντια μιας μειονότητας που συχνά διατυπώνει διαμαρτυρίες για διακρίσεις από τις Αρχές σε βάρος της εξαιτίας της θρησκείας.

Η επίθεση έρχεται μάλιστα μερικές εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος επιθυμεί να εκφράσει την υποστήριξή του στους χριστιανούς στη χώρα, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού.

Δεν είναι όμως ούτε το μοναδικό πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα. Η κατάσταση στη χερσόνησο του Σινά τα τελευταία χρόνια είναι προβληματική για την Αίγυπτο που έχει να αντιμετωπίσει σειρά ενεργειών και ένοπλων ομάδων, σε μια αντιπαράθεση που έχει αφήσει πολλούς νεκρούς και από την πλευρά των Αρχών.

Μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και την αναστάτωση που έφερε στη χώρα, η Αίγυπτος έχει προσπαθήσει να διατηρήσει την εικόνα της σταθερής, περιφερειακής δύναμης σε μια ταραγμένη Μέση Ανατολή. Τυχόν επιδείνωση της κατάστασης με την ισλαμική τρομοκρατία και με αφορμή την καταπίεση της χριστιανικής μειονότητας απλά θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα της κυβέρνησης.