Εικόνες καταστροφής στην πόλη του Βόλου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλοι οι δήμοι σε Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα και τρεις στη Λάρισα

Επικίνδυνα φαινόμενα μέχρι την Πέμπτη. Πού αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης, θα έχει επανέλθει το ρεύμα σε σημαντικό τμήμα του κέντρου του Βόλου. Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται και η επανηλεκτροδότηση τμήματος της Σκιάθου
Protagon Team

Σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω των ακραίων φαινομένων που φέρνει η κακοκαιρία Daniel, κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αιτήθηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Aκολούθησε και νέο μήνυμα από το 112 για Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα:

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη 07/09 το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Από το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και βαθμιαία θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.

Για το διήμερο Τετάρτης 06/09 και Πέμπτης 07/09, τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, θα επιδράσουν σωρευτικά στο ήδη κορεσμένο έδαφος, εντείνοντας τα προβλήματα από τα πλημμυρικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, είναι:

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αθροιστικά από την Τετάρτη 06/09 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 07/09  στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται  ~350 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~400 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Θησείου, ΕΑΑ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!

 

Χάρτης. Το εκτιμώμενο  συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μoβ αποχρώσεις) για το διήμερο Τετάρτης 06/09 – Πέμπτης 07/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 300 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 06/09, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία.

Στον Νομό Μαγνησίας η κακοκαιρία έπληξε 13 γραμμές Μέσης Τάσης καθώς και περίπου 750 υποσταθμούς που ηλεκτροδοτούν τμήμα της πόλης του Βόλου και όμορους οικισμούς.

Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεών του, αυτή την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν περιοριστεί σε τέσσερις γραμμές Μέσης Τάσης και σε περίπου 570 υποσταθμούς που επηρεάζουν, εκτός από την περιοχή του Βόλου, και χωριά στο ορεινό και παραλιακό Πήλιο.

Εκτιμάται, μάλιστα ότι μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης, σημαντικό τμήμα του κέντρου του Βόλου θα έχει επανηλεκτροδοτηθεί. Παράλληλα μέχρι το μεσημέρι αναμένεται και η επανηλεκτροδότηση τμήματος της Σκιάθου.

Σχετικά με τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, να σημειωθεί ότι το τμήμα της Καρδίτσας αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς η κακοκαιρία έχει επηρεάσει περίπου 25 υποσταθμούς, με εκτίμηση αποκατάστασης αργότερα το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή των Φαρσάλων και της Λάρισας συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που επηρεάζουν συνολικά περίπου 20 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού, καθώς το τεχνικό του προσωπικό αντιμετωπίζει εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο, με δεδομένο ότι η πρωτοφανής βροχόπτωση έχει πλημμυρίσει εκατοντάδες υποσταθμούς, ενώ σε πάρα πολλά σημεία του Δικτύου που έχει υποστεί ζημιές, η πρόσβαση είναι αδύνατη λόγω κατεστραμμένου οδικού δικτύου.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της κακοκαιρίας Daniel, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κ.λπ. σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα αυτές τις ώρες πραγματοποιείται συντονισμένη γιγαντιαία προσπάθεια με το Λιμενικό Σώμα για τη μεταφορά γεννητριών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν όσο πιο άμεσα κρίσιμες υποδομές (αντλιοστάσια κ.λπ.).