Η έκταση των πάγων αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο πριν από το τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου τήξης | Getty Images
Επικαιρότητα

Σε ιστορικό χαμηλό οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής

Το αρνητικό ρεκόρ θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον θαλάσσιο πάγο της ηπείρου, σύμφωνα με την Washington Post
Protagon Team

Η ποσότητα των επιπλεόντων θαλάσσιων πάγων που περικυκλώνουν την Ανταρκτική έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφεραν επιστήμονες την Τρίτη (14/2), σε μια ένδειξη ότι μία από τις πιο απομακρυσμένες και μυστηριώδεις πτυχές του κλιματικού συστήματος θα μπορούσε πλέον να ανταποκρίνεται στη συνολική τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι τελευταίες μετρήσεις κατέγραψαν τις χαμηλότερες τιμές συνολικής έκτασης του θαλάσσιου πάγου περί την Ανταρκτική από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση των πάγων, στα τέλη του 1978, έγραψε η Washington Post.

Ειδικότερα, η έκταση του πάγου γύρω από την ήπειρο είχε μειωθεί σε περίπου 737.000 τετραγωνικά μίλια στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο (NSIDC).

Το ίδιο κέντρο είχε υπολογίσει τους θαλάσσιους πάγους σε μια έκταση 741.000 τετραγωνικών μιλίων στις 25 Φεβρουαρίου 2022 – αυτό ήταν και το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό.

Ο πάγος είναι πιθανό να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει η εποχική «επάνοδός» του, καθώς το καλοκαίρι τελειώνει στην Ανταρκτική.

Η αμερικανική εφημερίδα διευκρίνισε, δε, ότι οι επιστήμονες προσδιορίζουν την έκταση του θαλάσσιου πάγου –και στους δύο πόλους– από δορυφορικά δεδομένα που συνεκτιμώνται ανά μερικές ημέρες και κατά μέσο όρο, προκειμένου να αξιολογήσουν εάν ένα ρεκόρ έχει «σπάσει».

Δε βασίζονται, δηλαδή, σε μεμονωμένες ημερήσιες καταγραφές, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις και μεταβολές.

Ξεχωριστά, άλλωστε, από το NSIDC, μια ερευνητική ομάδα με έδρα τη Γερμανία που ονομάζεται Sea Ice Portal, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από το Ινστιτούτο Alfred Wegener και άλλα ιδρύματα, δήλωσε και εκείνη την Παρασκευή (10/2) ότι διαπίστωσε χαμηλό ρεκόρ για τον καλοκαιρινό θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής.

Αυτά τα συνεχιζόμενα χαμηλά ρεκόρ θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εκδηλώνεται, τελικά, στις παρατηρήσεις των επιστημόνων, παρατήρησε η Post.