Η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη ή θα κατακλυστεί από εταιρείες-ζόμπι; Το ΔΝΤ δίνει τη δική του απάντηση |
Επικαιρότητα

Σε ιστορικό χαμηλό οι πτωχεύσεις την περίοδο της πανδημίας; Και όμως ναι

Ο κίνδυνος της «στρατιάς» επιχειρήσεων-ζόμπι και το δύσκολο έργο του ξεκαθαρίσματος των βιώσιμων και των οριστικά καμένων στη μετά την πανδημία εποχή
Protagon Team

Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω πανδημίας; Κι όμως!

Οπως προκύπτει από γράφημα στο τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι πτωχεύσεις σημείωσαν limit down (για να δανειστούμε έναν χρηματιστηριακό όρο) παρά το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου (πλην Κίνας) συρρικνώθηκαν το 2020.

Αυτό, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οφείλεται κυρίως στην κυβερνητική στήριξη που δόθηκε –αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο– απλόχερα στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντάς τους έτσι το φιλί της ζωής.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι κανόνες αφερεγγυότητας έχουν ανασταλεί, επιτρέποντας στις υπερχρεωμένες εταιρείες να παραμείνουν σε λειτουργία.

Επιπρόσθετα, σε αυτές τις εταιρείες, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους καλύπτεται από το Δημόσιο.

Υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτήν την προστασία. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, είναι οι μικρότερες και ειδικά όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών.

Και ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κεφαλαιαγορών, οι μικρότερες εταιρείες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τη ρευστότητα των εν λόγω επιχειρήσεων.

Και αν η ταχύτερη του αναμενόμενου απόσυρση της κυβερνητικής στήριξης θα ήταν κακή απόφαση σε όρους ανταγωνισμού, η παράτασή της για υπερβολικό διάστημα εγκυμονεί το κίνδυνο συσσώρευσης πολλών προβλημάτων για αργότερα, δημιουργώντας ένα πλήθος επιχειρήσεων-ζόμπι που θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα όταν ξανανοίξουν οι οικονομίες.

Οπότε τι πρέπει να γίνει;

Το ΔΝΤ έχει δύο βασικές συμβουλές.

Πρώτον: οι τράπεζες θα πρέπει «να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται ενεργά τους δανειολήπτες που δεν θα μπορέσουν τα ανακάμψουν, ακόμη και όταν τα moratoria και άλλα μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ».

Δεύτερον: να διατηρηθεί η υποστήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τις μικρές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Αν και αυτό ακούγεται εύκολα σοφό, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η πανδημία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναμόρφωση του οικονομικού τοπίου.

Την ίδια στιγμή όμως αυξάνει την δυσκολία της αποστολής που έχουν να φέρουν εις πέρας οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις προκειμένου να αποφασίσουν ποιοι θα αναδειχθούν νικητές και ποιοι χαμένοι στην μετά την πανδημία εποχή.

Με αυτό το σκεπτικό, οι FT συμπληρώνουν με μία τρίτη συμβουλή: να καταργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια για την έναρξη νέων επιχειρήσεων.