Επισκέπτες περπατούν στην όχθη της λίμνης Γκρέιτ Σολτ Λέικ. Το συγκεκριμένο σημείο μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν κάτω από το νερό | Justin Sullivan/Getty Images
Επικαιρότητα

Σε ιστορικό χαμηλό η στάθμη της Γκρέιτ Σολτ Λέικ

Η μεγάλη λίμνη στις δυτικές ΗΠΑ, οι οποίες πλήττονται εδώ και χρόνια από τη ξηρασία, εξακολουθεί να συρρικνώνεται καταρρίπτοντας το ένας αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο και θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα σε κίνδυνο
Protagon Team

Η στάθμη της λίμνης Γκρέιτ Σολτ Λέικ στη Γιούτα των ΗΠΑ έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, σηματοδοτώντας ένα ακόμη ανησυχητικό ορόσημο καθώς οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από σφοδρή ξηρασία.

Το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Γιούτα ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου τη Δευτέρα ότι η μεγάλη λίμνη μειώθηκε στο βάθος των 1.277,1 μέτρων κατά τη μέτρηση του Σαββατοκύριακου.

Αυτό είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, το οποίο εκείνη την εποχή αντιστοιχούσε σε χαμηλό 170 ετών. Η στάθμη της λίμνης αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, προσέθεσαν οι Αρχές, καθώς η ξηρασία επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον Guardian.

Η γιγάντια λίμνη κοντά στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη δυτικά του Μισισιπή. Η φθίνουσα στάθμη του νερού της έχει θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά ενώ απειλεί και την οικονομία που βασίζεται σε αυτή – εκτιμάται ότι η εξόρυξη ορυκτών, το εμπόριο γαρίδων και οι υπηρεσίες αναψυχής αποφέρουν περί το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, η αυξανόμενη έκθεση του πυθμένα της λίμνης στον αέρα θα μπορούσε να μεταφέρει σκόνη με αρσενικό που θα μπορούσαν να αναπνεύσουν εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αποψη τμήματος της Γκρέιτ Σολτ Λέικ, κοντά στην πόλη Κορίν, η οποία είναι εντελώς στεγνή ενώ κάποτε βρισκόταν κάτω από το νερό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2021 / Justin Sullivan/Getty Images

Το νομοθετικό σώμα της Γιούτα, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, προσπαθεί να βρει τρόπους να αντιστρέψει το φαινόμενο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. Σημαντικός όγκος νερού της λίμνης έχει εκτραπεί μακριά από από αυτή εδώ και χρόνια για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες των νοικοκυριών και των καλλιεργειών της ταχύτερα αναπτυσσόμενης Πολιτείας των ΗΠΑ, η οποία όμως είναι και μια από τις πιο ξηρές.

Σε άλλες περιοχές στα δυτικά της χώρας, οι λίμνες συνεχίζουν να σημειώνουν νέα χαμηλά επίπεδα στάθμης. Στην Καλιφόρνια, οι δύο μεγαλύτερες «δεξαμενές» νερού της Πολιτείας –η λίμνη Οροβιλ και η λίμνη Σάστα– πλήττονται σημαντικά από τη ξηρασία. Και στα σύνορα της Αριζόνας με τη Νεβάδα, η συρρικνούμενη λίμνη Μιντ συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της καθώς τα νερά υποχωρούν –συμπεριλαμβανομένων μίας σορού μέσα σε ένα βαρέλι και ενός σκάφους της εποχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.