Επικαιρότητα

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο – στο 1,5% το επιτόκιο

Το επιτόκιο του 1,5% είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην Ιστορία της!
Protagon Team

Ηταν μια ακόμη έξοδος στις αγορές της χώρας. Και κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη. Η έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ολοκληρώθηκε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book building) το απόγευμα της Τρίτης – το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν πάνω από 5,4 δισ. ευρώ! Το νέο 10ετές ομόλογο λήγει τον Μάρτιο του 2029.

Το επιτόκιο του 1,5% είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην Ιστορία της και μειώθηκε ραγδαία μέσα σε μόλις επτά μήνες!

Η μεγάλη βελτίωση στην μείωση των επιτοκίων από 3,9% σε 1,50% είναι απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και των χειραγωγούμενων κινήσεων στις αγορές.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan είναι οι συνδιοργανωτές της έκδοσης.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο περασμένο η Ελλάδα είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% και τώρα το νέο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,50% με 1,55%.

Σχολιάζοντας την επιτυχή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας. Η χώρα, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές. Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%. Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%. Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών.

» Ολα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση. Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα-βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».