Στην Κέρκυρα βρίσκεται σήμερα Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα εγκαινιάσει τις εργασίες του Kassiopi Project στον Ερημίτη.
Ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει ακόμη συναντήσεις με φορείς του νησιού, ενώ οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που τον συνοδεύουν θα έχουν επιμέρους συναντήσεις εργασίας για θέματα που αφορούν την Κέρκυρα και τον τουριστικό κλάδο.
Πρώτη στάση του Πρωθυπουργού στο νησί είναι το Αχίλλειον, όπου τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Κατόπιν θα ακολουθήσει συνάντηση με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στα γραφεία της Περιφέρειας στις Αλυκές, ενώ στις 13:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νησιού, στο Παλιό Δημαρχείο της Κέρκυρας.
Νωρίς το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με εμπορικούς φορείς του νησιού στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας.
Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο μουσείο του Ιωάννη Καποδίστρια.
- To ΤΑΙΠΕΔ και το colpo grosso της Κασσιόπης
- Κασσιόπη: Μετά το «cοlpo grosso» τους δίνουν και φοροαπαλλαγές!
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του σε εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project στον Ερημίτη, στην Κασσιόπη.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.
Επίσκεψη στο γεφύρι της Πλάκας
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, που ξαναστήθηκε στις όχθες του του Άραχθου, μετά την κατάρρευση του την 1η Φεβρουαρίου 2015.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θαύμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και έδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ανακατασκευή του. Ο πρωθυπουργός, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τον γγ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ενημερώθηκαν για το πώς εξελίχθηκε η πορεία ανακατασκευής του γεφυριού και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν.
Μετά το τέλος της ξενάγησης στον χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ήπειρο, όμως και μια σπουδαία ημέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναστέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο, ανακατασκευασμένο, ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας τον 19ο αιώνα».
Πρόσθεσε ότι «ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, ένα γεφύρι που ξαναφτιάχτηκε όπως είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Άραχθου και να μπορέσει να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
» Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους, όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά, για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι, να το απολαμβάνουν και πάλι όλοι οι επισκέπτες αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το γεφύρι της Πλάκας».
Επίσκεψη στα Τζουμέρκα
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή των Τζουμέρκων όπου, αφού περιηγήθηκε στο Σπήλαιο Πραμάντων, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς στο Δημαρχείο Βόρειων Τζουμέρκων.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική που έχουν οι παρθένες ορεινές περιοχές της Ελλάδας για τουριστική αξιοποίηση, η οποία θα συνδυάζεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και ανάδειξη της ομορφιάς τους. Προσέθεσε ότι η φυσική ομορφιά της ορεινής Ελλάδας αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και μπορεί να λειτουργήσει ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με τη γαστρονομία, τα αγαθά και τις δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος.
Τόνισε ότι η προώθηση του ορεινού τουρισμού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Όταν μιλάμε για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο μιλάμε είτε για τουρισμό πόλεων, ο οποίος θα δώσει έμφαση κυρίως στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είτε για τουρισμό που θα εκτιμήσει πρωτίστως την ενδοχώρα και πρωτίστως τους ορεινούς μας όγκους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.