Μία εικόνα από την τεράστια, επίπεδη φάρμα εκτροφής βοοειδών, στην οποία θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο | Consolidated Pastoral Company
Επικαιρότητα

Σε φάρμα αγελάδων το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο

Μία τεράστια περιοχή στην Βορειοδυτική Αυστραλία, στην οποία γίνεται εκτροφή βοοειδών, επελέγη για να δημιουργηθούν εκεί οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας που θα τροφοδοτούν μεγαλουπόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων
Protagon Team

Πριν από τρεις μήνες ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί στην Αυστραλία το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Εκτιμάται ότι σε αυτό το πάρκο, που θα είναι ορατό από το Διάστημα, θα παράγονται 10 GigaWatt ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας με υποθαλάσσια καλώδια. Στόχος είναι να παρέχει η Αυστραλία φθηνή ηλιακή ενέργεια σε ένα πανασιατικό ηλεκτρικό δίκτυο, προσφέροντας από τη μία πλευρά ηλεκτρική ενέργεια σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της Ασίας από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η Sun Cable, η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του ηλιακού πάρκου, επέλεξε την περιοχή που θεωρεί ιδανική για αυτό το εγχείρημα και ήρθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της για τη χρησιμοποίηση της. Πρόκειται για μια φάρμα εκτροφής βοοειδών έκτασης 10.000 τ.χλμ., που ανήκει στην εταιρεία Consolidated Pastoral Company.

Η φάρμα βρίσκεται σχετικά κοντά στο σημείο όπου θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις των γιγάντιων μπαταριών στις οποίες θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στο πάρκο. Οι μπαταρίες θα βρίσκονται στο λιμάνι του Ντάργουιν, στις βορειοδυτικές ακτές της νησιωτικής ηπείρου, απέναντι από την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη. Το κόστος κατασκευής του ηλιακού πάρκου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ. Η φάρμα, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Νιούκασλ Γουότερς, πληροί μια σειρά από κριτήρια που είχαν τεθεί για την κατασκευή του ηλιακού πάρκου.

Τα πλεονεκτήματα

Πρόκειται για μια απόλυτα επίπεδη περιοχή, στοιχείο ευνοϊκό για την κατασκευή και τη λειτουργία του πάρκου. Βρίσκεται σε απόσταση τέτοια από τις ακτές, ώστε το μικροκλίμα της περιοχής να μην επηρεάζεται από την υγρασία, ενώ υπάρχει εκεί σταθερά ηλιοφάνεια, χωρίς πολλές νεφώσεις. Παράλληλα, η φάρμα δεν είναι τόσο μακριά από τις μπαταρίες ώστε να παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα είχε αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος της.

Αν η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των ιδιοκτητών της φάρμας ολοκληρωθεί χωρίς νομικά ή άλλα προβλήματα, τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2023, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει το 2026 και, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εξαγωγές της θα ξεκινήσουν το 2027. Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα που έχει συμφωνήσει να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια από το ηλιακό πάρκο.

Η Sun Cable αναφέρει ότι η κατασκευή του ηλιακού πάρκου θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα υπάρχουν περίπου 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας. Πρόθεση της εταιρείας είναι οι θέσεις εργασίας να καλυφθούν από τις τοπικές κοινότητες και η παροχή κάθε είδους προμηθειών και εξοπλισμού να γίνεται επίσης από εταιρείες των γύρω περιοχών. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες για τη συμφωνία των ιδιοκτητών της φάρμας με την κατασκευάστρια εταιρεία, τόσο για το οικονομικό σκέλος της, όσο και για το τι θα γίνει με τα ζώα που υπάρχουν εκεί.