| Shutterstock / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Σε σοκ η Γαλλία: Δικάζεται ο άνδρας που νάρκωνε τη γυναίκα του και καλούσε να τη βιάσουν

Ο Ντομινίκ Πελικό καλούσε, μέσω ιστοσελίδας, διάφορους άνδρες να κάνουν σεξ με τη σύζυγό του, η οποία ήταν αναίσθητη. Οι Αρχές κάνουν λόγο για 92 βιασμούς που διαπράχθηκαν από 83 άνδρες. «Αυτή η υπόθεση είναι αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας» είπε η κόρη του θύματος. Οι δράστες «είναι παιδιά, είναι γέροι, είναι όλοι»
Protagon Team

Η Ζιζέλ Πελικό επί μια δεκαετία δυσκολευόταν να θυμηθεί πράγματα, ενώ υπέφερε διαρκώς από πονοκεφάλους. Το τελευταίο που της περνούσε από το μυαλό ήταν ότι ο σύζυγός της τη νάρκωνε συστηματικά και είχε καλέσει διαδικτυακώς περισσότερους από 80 άντρες να τη βιάσουν. 

Σε μια υπόθεση που συγκλονίζει τη Γαλλία και εστιάζει την προσοχή σε άνδρες που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για να ναρκώνουν τα θύματά τους, ο Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών, παραδέχτηκε ότι ανακάτευε αλεσμένα υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά με το φαγητό και το ποτό της συζύγου του, Ζιζέλ, 72 ετών σήμερα. Στη συνέχεια, γράφουν οι Times, καλούσε διάφορους άνδρες να τη βιάσουν και ο ίδιος κατέγραφε τις πράξεις σε βίντεο.

Κατά την έναρξη της δίκης του Πελικό και των 50 ανδρών που έχουν κατηγορηθεί για βιασμό, ο προεδρεύων δικαστής έκανε δεκτό το αίτημα της συζύγου του να γίνει δημόσια η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των μαρτυριών, είπε ο δικηγόρος της, Αντουάν Καμί. «Για πρώτη φορά θα πρέπει να ζήσει τους βιασμούς που υπέστη αναίσθητη επί πάνω από δέκα χρόνια» πρόσθεσε.

Ο Στεφάν Μπαμπονό, ένας άλλος από τους δικηγόρους της, είπε: «Θέλει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν ευρύτερα την κοινωνία για το τι της συνέβη, ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Φεμινίστριες διαδήλωσαν έξω από το δικαστήριο την πρώτη ημέρα της δίκης, ζητώντας να αλλάξει η γαλλική νομοθεσία και να επαναπροσδιοριστεί ως βιασμός οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη λαμβάνει χώρα χωρίς συναίνεση. Ο ισχύων νόμος το ορίζει ως «διείσδυση με βία, εξαναγκασμό, απειλή ή αιφνιδιασμό». Θέλουν ο νόμος να ορίζει ρητά ότι διαπράττεται βιασμός εάν ο δράστης χρησιμοποιεί ναρκωτικά για να «θολώσει την κρίση» του θύματος.

Η κυρία Πελικό υπέφερε τα τελευταία χρόνια από απώλεια μνήμης και σωματικά συμπτώματα, αλλά δεν γνώριζε την κακοποίησή της μέχρι να την ενημερώσει η αστυνομία. Οι Αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι τους, στο Μαζάν, μια πόλη 20 μίλια από την Αβινιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, όταν τρεις γυναίκες κατήγγειλαν τον σύζυγό της ότι τραβούσε βίντεο κάτω από τη φούστα τους σε ένα σουπερμάρκετ. Οι αστυνομικοί βρήκαν τα –προσεκτικά οργανωμένα– αρχεία των βίντεο του Πελικό.

Το ζευγάρι, που ήταν μαζί 40 χρόνια και είχε μετακομίσει στην Αβινιόν από το Παρίσι το 2009, έχει τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Η κυρία Πελικό, η οποία κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, έφτασε στο δικαστήριο μαζί με τους δυο γιους και την κόρη τους, καθώς όλοι τη στηρίζουν. Ο Πελικό, πρώην υπάλληλος της εταιρείας παροχής ρεύματος EDF, συνέχισε την καριέρα του δημιουργώντας δική του εταιρεία στον κλάδο. Περιγράφεται από ανθρώπους που τον γνωρίζουν ως ένας «ευγενικός οικογενειάρχης».

Η αστυνομία πέρασε δύο χρόνια ερευνώντας την υπόθεση. Μελέτησαν τα αρχεία μιας γαλλικής ιστοσελίδας την οποία χρησιμοποιούσαν άνδρες με στόχο να βρίσκουν ευάλωτες γυναίκες για σεξουαλική εκμετάλλευση. Ο Πελικό καλούσε μέσω της ιστοσελίδας διάφορους άνδρες να κάνουν σεξ με τη σύζυγό του, υποτίθεται με τη συγκατάθεσή της, ως μέρος μιας κοινής φαντασίωσης που περιλαμβάνει υποταγή.

Οι Αρχές εντόπισαν 92 βιασμούς που διαπράχθηκαν από 83 άνδρες. Από αυτούς ταυτοποίησαν τους 50. Είναι από 26 έως 74 ετών και ανάμεσά τους βρίσκονται οικοδόμοι, υπάλληλοι γραφείου, συνταξιούχοι, ένας στρατιώτης, ένας δημοσιογράφος, ένας δεσμοφύλακας, ένας ηλεκτρολόγος και ένας πυροσβέστης.

Ολοι παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, αλλά οι περισσότεροι υποστήριξαν πως είχαν πιστέψει τον ισχυρισμό του Πελικό ότι η σύζυγός του, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς βρισκόταν σε κατάσταση σχεδόν κωματώδη, είχε συναινέσει στις πράξεις ως μέρος ενός «ελεύθερου» σεναρίου.

Κάποιοι είπαν ότι πίστευαν πως η ίδια είχε ναρκώσει τον εαυτό της και άλλοι ότι προσποιούνταν την αναίσθητη. Κάποιοι τρίτοι υποστήριξαν ότι ο Πελικό είχε το δικαίωμα «να κάνει ό,τι του αρέσει στη γυναίκα του». Οι περισσότεροι επισκέφθηκαν το σπίτι του ζεύγους μία φορά, αλλά κάποιοι επέστρεψαν έως και έξι φορές. Μόνο τρεις έφυγαν από το σπίτι όταν διαπίστωσαν ότι το θύμα ήταν αναίσθητο.

Η Μπεατρίς Ζαβαρό, δικηγόρος του Πελικό, είπε ότι «δήλωσε ένοχος» και δεν αμφισβήτησε τις κατηγορίες. Ηθελε οι συγκατηγορούμενοί του να αναγνωρίσουν τη συμμετοχή τους στα εγκλήματά του αντί να κατηγορήσουν εκείνον, είπε. Ο βιασμός επισύρει στη Γαλλία μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Ο Πελικό αντιμετωπίζει και μια άλλη δίκη, για απόπειρα βιασμού το 1999 και για βιασμό και φόνο το 1991, καθώς πρόσφατα ταυτοποιήθηκε μέσω DNA ως ο δράστης των δύο εγκλημάτων. Ο ίδιος παραδέχεται την απόπειρα βιασμού αλλά αρνείται τον βιασμό και τον φόνο.

Η κόρη του, Καρολίν Νταριάν, έγραψε το 2022 ένα βιβλίο για την υπόθεση που αφορούσε τη μητέρα της, με τίτλο «Και Σταμάτησα να σε Λέω Πατέρα». Ιδρυσε επίσης μια ένωση με την ονομασία «Μη Με Ναρκώνεις», για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα εγκλήματα που προκαλούνται από τα ναρκωτικά. «Αυτή η υπόθεση είναι αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας» δήλωσε η Νταριάν στην εφημερίδα Le Parisien. Οι δράστες «είναι παιδιά, είναι γέροι, είναι όλοι».