Η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες πολεμικού υλικού εντός Ρωσίας, δηλαδή περιοχές από τις οποίες εκπορεύονται οι επιθέσεις της Μόσχας. Καθώς οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με τις Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία και επέτρεψαν πλήγματα εντός Ρωσίας, πρέπει να δούμε πόσο βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος θα εξαπολυθούν οι επιθέσεις που αναμένονται.
Κατά την προσέγγιση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πύραυλοι των Δυτικών, που είναι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, θα πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος, που σχετίζονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η περιοχή του Μπέλγκοροντ, λοιπόν, μπαίνει στο στόχαστρο των Δυτικών, όπως έδειξε ο χάρτης που παρουσίασαν από κοινού στους δημοσιογράφους ο Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.
Γιατί; Διότι από εκεί διεξάγεται η επίθεση εναντίον του Χαρκόβου. Οι Δυτικοί πύραυλοι μπαίνουν στο πολεμικό παίγνιο καθώς οι ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ, με drones βασικά, έχουν αποτύχει: σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη ρωσική επίθεση.
Κατά τη Repubblica, «οι στρατηγοί του Πούτιν ανέπτυξαν νέες τακτικές, προωθώντας κυρίως Πεζικό με λίγα τανκς, κάτι που εγείρει φόβους ότι υπάρχουν στα μετόπισθεν μεγάλες μονάδες έτοιμες να κινηθούν». Σημειωτέον, δε, ότι για την άμυνα του Χαρκόβου οι δυνάμεις του Ζελένσκι έχουν μετακινήσει στρατεύματα από τη Ζαπορίζια και το Ντονμπάς, κάτι που σημαίνει πως εκεί η αμυντική ικανότητα έχει μειωθεί.
Συνεπώς, έγραψε το μέσο της Ρώμης, η μοναδική λύση είναι η συντριβή της ρωσικής προέλασης στο Χάρκοβο. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να βληθούν οι ρωσικές υποδομές στο Μπέλγκοροντ και ακόμη παραπέρα, μέχρι το Βορονέζ, που τυγχάνει μεγάλο στρατιωτικό κέντρο της Ρωσίας.
Ιδανικοί για πλήγματα σε αυτές τις ρωσικές πόλεις είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS, πολεμικό υλικό που οι ΗΠΑ παραδίδουν στο Κίεβο σωρηδόν. Οι ATACMS διαπερνούν το οπλισμένο σκυρόδεμα των αποθηκών, σκορπίζοντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Ο Ζελένσκι λέει ότι η αεράμυνα του Κιέβου δεν μπορεί να αποτρέψει τους ρωσικούς από αέρος βομβαρδισμούς με τους μικρούς πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου Stinger και ότι χρειάζεται περισσότερους αμερικανικούς Patriot. Τον επόμενο μήνα το Κίεβο θα λάβει βοήθεια και σε αεροσκάφη F-16, όμως θεωρείται δύσκολο αυτά να αντεπεξέλθουν σε αερομαχίες με τα μαχητικά της ρωσικής αεροπορίας.
Συνεπώς, οι πύραυλοι Storm Shadows με βεληνεκές 500 χλμ. –ευγενική προσφορά της Βρετανίας και της Γαλλίας στο Κίεβο– θα λύσουν τα χέρια στον Ζελένσκι: με αυτούς θα χτυπήσει μέσα στη Ρωσία, πόλεις όπως το Κράσνονταρ και το Ροστόφ, όπου εδρεύουν ρωσικές αεροπορικές βάσεις.
Μάλιστα, κατά τον Μακρόν, αυτές οι ρωσικές βάσεις «είναι νόμιμοι στόχοι», αφού από εκεί απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους στο ουκρανικό έδαφος. Η Repubblica αναρωτήθηκε: «Τι θα γίνει αν ένας Δυτικός πύραυλος πλήξει πολυκατοικίες; Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν σε τυχόν σφαγή αμάχων από ΑΤΑCMS;» Την απάντηση έδωσε η ίδια: «Οι Ουκρανοί αδιαφορούν. Βιώνουν αυτή τη φρίκη εδώ και δυόμισι χρόνια και έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ακόμη και την πιθανότητα τακτικής πυρηνικής βόμβας, αν και οι αναλυτές του ΝΑΤΟ αποκλείουν τέτοια εξέλιξη».
Η κατακλείδα του ιταλικού ρεπορτάζ από το Κίεβο επισήμανε, πάντως, τον κίνδυνο που εγκυμονούν, όχι για τους αδιαφορούντες Ουκρανούς μόνο, αλλά και για τους ανησυχούντες Ευρωπαίους, οι καταιγιστικές εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του το Κρεμλίνο για να πετύχει τη νίκη εξαντλείται, καθώς εντός διμήνου η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια θα αντιστρέψουν την ισορροπία δυνάμεων. Αυτός είναι ο σοβαρός παράγων που θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν να τολμήσει το αδιανόητο»…