Σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τυνησίας, είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Κατά την επίσκεψή του στην Τύνιδα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ και τον πρωθυπουργό Ελιές Φαχφάχ, ενώ είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Νουρεντίν Εράι.
Στο επίκεντρο, ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό και οι σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Δένδια στην Τύνιδα, υπεγράφη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ Ελλάδος και Τυνησίας.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι «για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς» (σε μία έμμεση αναφορά για την παρουσία των μισθοφόρων του Ερντογάν και τούρκων στρατιωτικών στο έδαφος της Λιβύης).
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή» και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, «η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο» και στην επίλυση της λιβυκής κρίσης.
«Μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι στον αντίποδα, η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη «αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή».
Οπως προαναφέρθηκε, οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τυνησίας υπέγραψαν Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών, με τον κ. Δένδια να εκφράζει την ετοιμότητα της Ελλάδα «να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση».